Як приготувати лазанью вдома?

«І лазанья Prima Verde!» – Співав незрівнянний кіт Гарфілд. Цей котик, як відомо – хоч і не відмовиться від кілограма креветок, шести ковбасних піц і ще купи всяких делікатесів – все ж таки віддає перевагу лазанью всім іншим стравам. І котика можна зрозуміти: лазанья – це одне з кращих винаходів італійців (поряд з оперою)! Правда, те, що продається у нас в магазинах в готовому вигляді, не годиться рішуче нікуди … тим більше можна вітати бажання приготувати се кулінарне диво самостійно!

Отже, перш за все, робимо коржики-ЛАЗу … правда, їх можна купити і готовому (замороженому) вигляді, але не скрізь вони продаються (скажімо, мені не доводилося зустрічати їх в магазинах нашого міста), до того ж, самостійно – так самостійно до кінця!

Збиваємо 3 яйця і всипаємо борошно – скільки візьме, тісто повинно вийти дуже крутим. Розгортаємо його в пласт товщиною приблизно 2 мм і ріжемо на смуги – відповідно формі, в якій маєте намір випікати. По черзі опускаємо коржі в підсолену киплячу воду на 2-3 хвилини, виймаємо дуже обережно яким-небудь дерев’яним знаряддям (палицею або лопаткою), а потім обсушуємо лляними рушниками (це обов’язково – інакше вони будуть слизькими).

Тепер переходимо до приготування соусів – їх у нас буде два: м’ясний і сирний.

Почнемо з м’ясного: пассіруем у вершковому маслі дрібно нарізану ріпчасту цибулю, потім кладемо 500 г яловичого фаршу, обсмажуємо, помішуючи. Продовжуючи помішувати, додаємо 100 г порізаних консервованих печериць (рідина слід попередньо злити), 2 ст. л. томатної пасти, соус «Болоньєзе», товчений часник. Можна ще «урізноманітнити» смак цього соусу якими спеціями – я, наприклад, використовую приправу для піци. Все це ретельно перемішуємо і ще трошки підсмажуємо (не перетримаєте, адже передбачається продовження термічної обробки).

Наступний соус – сирний – особисто я віддаю перевагу готувати в мікрохвильовці. Спочатку розтоплюємо при повній потужності 90 г вершкового масла, всипати 40 г борошна і смажити (теж при повній потужності) 1 хвилину (мука повинна придбати золотистий колір), потім влити, помішуючи, 440 мл молока, варити 5-6 хвилин при повній потужності, після його всипати 125 г сиру, натертого на середній тертці, і ретельно розмішати (варити більше не треба – у гарячій суміші розплавляється сам).

Отже, всі складові підготовлені – приступаємо до складання, для цього використовуємо прямокутну форму (алюмінієву або з вогнетривкого скла). Змащуємо її вершковим маслом і викладаємо, чергуючи: корж – м’ясний соус – корж – сирний соус – знову коржик і т.д. Нагорі у нас повинен виявитися шар сирного соусу, який слід ретельно розрівняти і посипати тертим сиром моцарелла (краще всього використовувати саме цей сорт).

Накриваємо форму фольгою і поміщаємо в духовку (при температурі 200 градусів) хвилин на 35-40. На останніх хвилинах випічки фольгу слід прибрати, щоб дозволити верхньому шару як слід підрум’яниться.