Як приготувати майонез в домашніх умовах?

Сьогодні важко уявити стіл, без майонезу. Майонезом називають – соус приготований на основі рослинної олії, яєць, гірчиці, оцту або лимонного соку.

Є кілька історій походження або правильно сказати приготування цього соусу. Легенда своїм корінням сягає в далекий 18 століття. Коли французи, перебуваючи у фортеці Майон, стримували довгу облогу англійців, з продуктів в достатку, були лише яйця і рослинна олія. Герцогу набрид убогий стіл, і він наказав кухарям, придумати, що-небудь новеньке. Так масло змішали, точніше – вбили, в яєчні жовтки.

Є маса рецептів приготування даного соусу, нижче я наведу той, за яким сам готую вдома. Для приготування соусу майонез в домашніх умовах, вам буде потрібно: рослинне масло 150 мл (олія повинна бути високої якості) оливкова або соняшникова за смаком, 1 яєчний жовток, ? чайної ложки оцту або лимонного соку, 1,5 чайної ложки цукру ? чайної ложки солі , якщо ви хочете приготувати майонез провансаль, то буде потрібно 1 чайна ложка гірчиці.

Вся складність в приготуванні майонезу полягає в емульгування – в результаті цього процесу відбувається поділ масла на дрібні фракції. Беремо посуд, в якій будемо збивати жовток міксером, блендером, але краще вручну. Спочатку по крапельці масла додаємо і не перестаємо збивати, потім тоненькою цівкою поки всі 150 мл не взобьются (приблизно 7-9 хвилин). У приготуванні цього соусу вам буде потрібно вправність, буває, що з першого разу не виходить повільно вбити масло в жовток. Спочатку може здатися, що це неможливо, але повірте, масло спокійно перемішається з жовтком. Найголовніше в цьому процесі, не вилити одразу все масло в жовток, а то у вас нічого не вийде, точніше, щось вийде, але не майонез. Потім сіль, цукор, оцет або лимонний сік. Соус вийде дуже густий, схожий на збиті вершки.

Колір залежить від використовуваних інгредієнтів, яєць і масла, коливається від жовто-білого до пісочного.

Якщо ви готуєте майонез провансаль, то після того як збили масло і жовток, додаємо сіль, цукор, оцет, і в останню чергу гірчицю.

Соус майонез не любить довге зберігання і повинен бути з’їдений в день приготування, максимум 3-4 дні в холодильнику.

Ще хотілося б додати, що всі компоненти повинні бути кімнатної температури, не холодні й не гарячі.

Цей соус не любить високих температур, оскільки при нагріванні розпадається на масло і згорнувся жовток. Тому, якщо ви дуже любите готувати м’ясо по французьки, то для цього краще застосовувати «промисловий» майонез (той який продається в магазинах). Даний соус призначений для вживання у вигляді соусу, заправки салатів, бутербродів.

Приємного вам апетиту.