Як приготувати майонез в домашніх умовах

Давно це було! Був у моєму житті період, коли мене занесло далеко в Сибір, можна сказати в «ведмежий кут», для простоти позначимо це як один з БАМовскіх селищ, але досить великий. Ясна річ, що туди завозилося з «Великої землі» практично всі, і були деякі недоладності, які нам, в Європі, зараз здаються смішними, але тоді якось доводилося виходити зі скрутного становища.

Майонезу в продажу там зроду не було, але був, не дивуйтеся, кава в зернах, несмажена, тобто зелений. Правда, просто «убитого» якості, але «на безриб’ї ….».

Але повернемося до майонезу. Привізши з собою з Європи свої звички, ми вже не мислили Новорічного столу без традиційного російського олів’є, хоча знавці французької кухні злегка підсміюються над цим російським блюдом, але це – традиція і значить – святе. Але ось який олів’є без майонезу? Довелося освоювати його виробництво самостійно.

Відразу скажу, я не знаю, як приготувати майонез за класичним рецептом, я розповім, як його готував я сам, після вельми великого числа експериментів, проб і помилок і даремно переведених продуктів, він все ж у мене вийшов і навіть був дуже схожий на справжній .

Чув, що в оригіналі при приготуванні цього соусу використовуються яєчні жовтки. Пробував і так, але в ті часи і там, свіжі яйця були в дефіциті і так бездарно їх використовувати було шкода, тому доводилося обходитися яєчним порошком, який там був у достатку.

Більш «примхливого» соусу я не зустрічав, навіть коли вже, начебто і «пристосувався» і вже кілька разів готував, немає гарантії того, що він вийде і цього разу!

Спроба збити майонез звичайним віночком дуже скоро переконала мене, що це справа – марне, процес був злегка механізований доступними мені на той момент засобами. Не довго думаючи, я взяв звичайну дрель, і з алюмінієвого дроту товщиною 6 мм., Якщо мені пам’ять не зраджує, спорудив щось схоже на насадку і ось вже за допомогою її у мене хоч щось вийшло. Чому алюміній? З тієї простої причини, що в процесі приготування з’явиться кислота, а мідь буде окислюватися, ну неприємно якось. А алюміній позбавлений цього недоліку.

Отже, беремо яєчний порошок, розводимо його трохи теплою водою до стану густої сметани, додаємо трохи оцту, краще розведеного, буквально зовсім трохи, чайну ложечку, так легше не помилитися. У наших умовах, природно краще використовувати сік лимона. І починаємо невеликими порціями вливати трохи тепле соняшникова олія, збиваючи це тим, що у вас є, думаю, що звичайним міксером. Це найбільш непередбачуваний момент в приготуванні майонезу. Іноді по невідомим причинам масло не хоче «розчинятися» в яйцях, причини мені невідомі, я їх так до кінця і не ідентифікував, може зірки сьогодні встали не так, може спалаху на сонці, але буває так, що масло категорично відмовляється змішуватися з яйцями, так і залишаючись у вигляді дрібних крапельок. Є в мене підозра, що тут треба підібрати правильну температуру, температуру інгредієнтів, близьку до температури людського тіла. Іноді – виходило.

Після того як перша порція масла змішалася з яйцями, додаємо другу і продовжуємо збивати. Далі третю і т.д., масла додавати приблизно як ? – 1/3 початкового об’єму суміші.

Після того, як масло змішалося з яйцями, і якщо все вийшло, то в цей момент суміш поміняє колір з жовтуватого, на світло-кремовий. Далі додаємо до смаку сіль і цукор. Можна часник і перець. Для більшої пікантності можна додати трохи гірчиці. Але це вже за бажанням. Все, можна заправляти салат.