Як приготувати млинці?

Млинці

Для початку про самому слові, слово «млинець» можна вважати спотвореним від слова «млин», а словом «млин», на тій же Україні називають млин, а в центральній Росії – борошно, і все що схоже на муку.

Історично цілком імовірно, що млинець був одним з найперших борошняних виробів. При приготуванні млинців потрібно мінімум продуктів, тобто самої муки і максимум рідини.

Традиційно вважається, що млинці – суто російська страва, але це далеко не так. Швидше чисто російським можна вважати дуже тонкий круглий млинець. А найрізноманітніші різновиди цього борошняного виробу існують в кухнях практично всіх народів.

Але все це теорія, переходимо до практики. Млинцями в нашій родині, так само як і приготуванням займаюся я особисто. Сказати, що у мене існують якісь особливі рецепти – не можна, та вони, за великим рахунком і не потрібні. Млинці самі по собі дуже економне, але й дуже смачна страва.

У літературі описується, що традиційні російські млинці пеклися в російській печі, і, відповідно пропікалися з обох боків одночасно. Але в мене на кухні стоїть звичайна газова плита, і піч їх доводиться перевертаючи. Компенсую це тим, що печу млинці відразу на двох сковородах, і це оптимальна кількість сковорідок в процесі, пробував на трьох, але вже не встигаєш, і млинці починають підгоряти. Хоча якщо пристосуватися і оптимізувати процес, то можна і на трьох, на чотирьох от не пробував, але теж, напевно, можна.

Головний недолік цього блюда, не дивлячись на його приголомшливу простоту, так це те, що вони печуться досить довго, і якщо ви прийшли сильно зголоднілі з морозу, то краще і не починати, прикро буде бачити, як все приготоване тут же з’їдається, а стопка млинців не росте і не зростає, та і до того ж гаряче тісто, кажуть, не сильно корисно!

Але йдемо далі. Як приготувати тісто для млинців. Існують ряд всяких хитрощів, такі як дріжджові млинці або заварні млинці, роблю і те й інше, але найпопулярніший рецепт у нашій сім’ї – звичайні бездріжджового млинці.

Отже, як це я роблю зазвичай і без всяких хитрощів, типу «чисто по-чоловічому».

Стандартна рецептура проста, як мукання.

Беремо півлітра молока. Тут, на мій погляд, можна особливо не морочитися з жирністю і іншими якостями, цілком підійде і 2,5%. На півлітра молока достатньо двох яєць, двох щіпок солі, трьох-чотирьох чайних ложок цукру і …. все.

І тут починаються не зовсім приємні моменти. Борошно я ніколи не відмірювати склянками, а завжди роблю «на око». Тісто має бути консистенції густої сметани, не захоплюйтеся густотою, адже вам ще витонченим рухом потрібно буде рівним шаром розлити це по сковороді. Важлива деталь – веселка. Після ряду експериментів прийшов до висновку, що в даному випадку краще всього підходить веселка, що представляє собою переплетені дротики у вигляді груші, найпростіша і невигадлива, але і сама – ефективна, а ефективність нам знадобиться. Тісто має бути однорідним і без грудочок. Хоча, як я помітив, ці грудочки в процесі випікання на сковороді кудись зникають і сильно на якість кінцевого продукту – не впливають, але якось неестетично, коли на поверхні тіста плавають грудочки.

Є один хитрий спосіб – блендер, але чим менше посуду забрудниш, тим менше її мити, а ці новомодні пристосування мають вигадливу конфігурацію, яку потім хрін домоешься, але тісто виходить дійсно однорідним.

На розпечену, змащену олією мірною ложкою, в якості якої у мене вдома виступає маленька ополоник, наливаємо тісто і витонченим рухом руки, нахиляючи сковороду в різні боки, даємо тісту розтектися рівним шаром по всій поверхні сковороди.


Ставимо на вогонь і чекаємо сигналу. В якості сигналу можна розглядати появу піджареної скоринки по краях або зникнення рідини на поверхні млинця, що свідчить про те, що з одного боку він пропікся. Лопаточкою, акуратно, перевертаємо його на іншу сторону і чекаємо сигналу. Тут в якості сигналу виступають «бульбашки» на поверхні млинця, як тільки їх стає достатньо багато, тієї ж лопаткою акуратно знімаємо млинець і відправляємо на тарілку (Паркуем). Не варто чекати, коли ці бульбашки рівномірно покриють всю поверхню млинця, це скоріше буде відповідати тому, що млинець згорів.

Два слова про сковородах, як правило, я використовую тефлонові, воно й зрозуміло, але раніше, коли тефлон ще не ввійшов у наш побут, використовував і чавунні, тут є одна маленька хитрість. Якщо в тісто додати рослинної олії і гарненько все перемішати, то масло піде в «колоїдний розчин» і пекти млинці, теоретично, можна навіть не змащуючи маслом сковороду. У мене – виходило. Але сковорода повинна бути достатньо розпеченою.

Вобщем – експериментуйте, все прийде з досвідом!