Як приготувати молочного поросяти?

Молочним поросям називається зовсім молоденький поросятко, який нічим іншим, окрім як материнським молоком не харчувався. Такому поросяті п’ять-шість тижнів від народження, а м’ясо його дуже-дуже ніжне. Цим, власне, і цінується молочний поросятко.

Наші предки ще за часів існування Древньої Русі молочним поросям традиційно прикрашали стіл на Великдень. А подавали смаженого порося виключно на великодній сніданок. Вважалося, що готування поросяти повинна бути довірена тільки хорошого, досвідченого кухаря.

Безумовно, смакові якості м’яса поросяти залежать від правильного його приготування. Як же потрібно правильно готувати молочного поросяти?

Розповім вам цікавий спосіб приготування молочного порося, який мене дуже здивував. Як готувати поросяти я підгляділа у свого дядька, який спеціально з нагоди мого приїзду до нього в село вирішив заколоти молоденького порося.

Процедуру забивання порося я вам описувати не буду, так як це зовсім інша історія, яка вимагає іншого випадку і іншої теми.

Отже, «криваве» справа була раннім ранком, після чого поросяти потрібно було добре промити. Після цього порося було добре обшпарити окропом, після чого з його ніжної шкіри акуратно гострим ножем ретельно зіскоблили щетину. Очищеного порося опали на вогні, при цьому особливо опали його вушка. Після порося був залитий холодною водою так, що вона повністю покрила його, і залишений в цій воді на цілу годину.

Наступним етапом стало патрання порося. Окремо були викладені спочатку його легені, потім печінку і серце. Потім непотрібні «залишки» крові і всього іншого піддалися ретельному промиванню водою. Після чого його протерли чистим і сухим рушником. Можна сказати, що це була завершальна процедура підготовки порося безпосередньо до приготування.

А порося наш був не простий, порося було фарширований!

Тому порося трохи посолили і залишили в спокої на цілу годину, поки робили смачний фарш. Ось вам і другий рецепт. Приготування смачного фаршу для молочного поросяти.

Для цього береться відкладений раніше лівер і додається до нього приблизно півкілограма телятини без кісточок, яку порізана на невеликі шматки. Після чого береться сковорода (а краще казан), наливається туди рослинне масло, закидається цибулю і він смажиться до красивої, рум’яної скоринки. Потім додається в нього м’ясо з лівером, і все це солиться. Після вся ця суміш смажиться, постійно помішуючи.

Печінка поросяти буде готова раніше, ніж інше м’ясо, тому, пробуючи її на смак, ми зможемо визначити її на готовність, після чого акуратно потрібно буде витягнути її з сковороди.
Далі м’ясо смажиться до готовності. Після чого його необхідно буде остудити. Остигле м’ясо пропускається через м’ясорубку (краще брати з середніми дірочками).

Для фаршу нам також стане в нагоді і сало. Його потрібно взяти приблизно 300 грам і відварити в окремій каструльці. Коли вона охолоне, нарізати його дрібними шматочками.

А тепер головний секрет рецепта фаршу. Це дві булочки! Для чого, зараз розповім. Здобні булочки без скоринки і замочують у молоці, після чого акуратно віджимаються, щоб все зайве молоко з них пішло. В окрему миску потім кладеться подрібнений лівер з телятиною, додається туди сало, булочки, два сирих яйця і соус, в якому тушкувалось м’ясо. Все це ретельно перемішується. Солиться за смаком, додається товчений мускатний горіх і мелений перець.

Потім порося начиняється приготованим фаршем, кладеться на велике деко спинкою вгору, ніжки підгинаються під черевце, і в такому положенні він кладеться для смаження в гарячу духовку. Під час смаження його потрібно буде поперемінно і часто змащувати пивом (!) І розтопленим вершковим маслом. Це потрібно для того, щоб у нього з’явилася рівномірна, красива і рум’яна хрустка скориночка.

Смажити в духовці поросяти потрібно приблизно годину-півтори. Визначити його готовність ви зможете, акуратно проткнув його вилкою.

Для смаженого молочного поросяти можна приготувати і смачний соус. Ось вам і третій рецепт!

Соус до поросяти (можна не тільки до поросяти, але і до іншого м’яса).

Змішується один стакан дрібно натертого хрону з очищеним і натертим яблуком, потім туди додається півсклянки бульйону і один стакан добре збитого кислого молока або сметани. Солиться за смаком. Все це добре розмішується і виливається в соусник. Соус повинен бути не дуже густим.

Перед подачею викласти порося на велике блюдо і прикрасити свіжою зеленню з нарізаними овочами.

Порося виходить відмінний! З’їли все швидко і ще пальчики облизали!