Як приготувати оселедець під шубою?

Традиційно салат «Оселедець під шубкою» прикрашає кожен святковий стіл на Новий рік. Але можна не чекати свята, а влаштувати його самим собі і приготувати смачну страву без особливого приводу.

Рецептів приготування цього салату величезна безліч. Пропоную вашій увазі наш сімейний рецепт, який перейшов до мене ще від моєї бабусі.

Отже, для цього салату нам знадобляться:

Оселедець – 1 штука;

Буряк – 2 великі або 3 середні штуки;

Картопля – 2 штуки;

Морквина – 2 штуки;

Цибуля ріпчаста – 1 штука;

Сметана (або майонез) – 1 банка, 250 мл.

Зелень для прикраси (краще брати петрушку або кинзу і кріп).

Спочатку ставимо варити буряк у каструльку з кришкою. Буряк не очищається від шкірки, її досить ретельно промити під водою. Буряк вариться довго (більше години), тому краще подбати про її варінні заздалегідь.

Тепер чистимо картоплю і моркву. Кладемо варити в каструлі. Можна варити в одній каструлі, але тоді враховуйте, що морква вариться довше, ніж картоплю. Приблизно через півгодини, наші овочі будуть готові.

Ставимо відварювати яйця. Потрібно зварити їх в «круту».

Тепер займемося оселедцем. Можна взяти оселедець, яка продається нарізана шматочками в банках. Вона без дрібних кісток, так ви полегшите свою роботу з очищення та заощадите час. Можна взяти і звичайну цілу оселедець, але тоді її потрібно дуже акуратно, скрупульозно чистити. Це дуже довгий процес. Але така оселедчик жирніше і смачніше. Вирішуйте самі, який варіант вам підійде більше. Я використовую другий варіант.

Очищену оселедець ріжемо дрібними кубиками. Потім ріжемо дрібними кубиками моркву і картоплю.

Тепер переходимо до цибулі. Очищаємо його від лушпиння. Нарізаємо дуже дрібними кубиками, кладемо в миску, після чого заливаємо його окропом. Залишаємо на дві хвилини. Окріп забере гіркоту з лука і зробить його м’якше.

Тепер беремо шубніцу (страва для листкових салатів), селедочницу або іншу тару, яка вам послужить блюдом під салат. Дуже акуратно наносимо на нього тонкий шар сметани або майонезу.

Після вигладиваем на цей шар нарізану картоплю. Шар картоплі повинен покривати соус і бути рівномірним. Для цього вирівнюємо його ложкою. Після чого наносимо шар сметани (майонезу). Тепер викладаємо наш цибулю і знову вирівнюємо. Далі викладаємо оселедець. Знову шар сметани (майонезу). Потім кладемо шаром моркву, вирівнюємо. Знову змащуємо сметаною (майонезом). І завершальний шар кладемо з буряка. Вирівнюємо, змащуємо сметаною (майонезом).


Тепер залишаємо наш салат на пару годин, щоб всі верстви з овочами добре просочилися соусом.

Поки салат «настоюється», займемося вареними яйцями. Очищаємо їх, відокремлюємо білки від жовтків. Натираємо їх окремо на дрібній тертці.

Коли пройде очікуваний час, акуратно кладемо на «боки» невеликим шаром терті білки яєць. А жовтки акуратно сиплемо на верхівку салату.

Далі залишається прикрасити салат. Беремо петрушку або кинзу, відриваємо з невеликі гілочки з листочками. Встромляємо їх в центр салату, робимо невелике деревце. Поруч з деревцем викладаємо гілочки кропу. Проявіть свою фантазію, створіть свій малюнок.

Салат відправляємо на годинку (можна більше) в холодильник для охолодження. Після цього салат буде нарешті готовий!

Так, якщо ви не хочете займатися стомлюючої нарізкою варених овочів, то можна скористатися крупній тертці. Ефект той же, зате вагомий плюс – заощаджений час.

Смачного!