Як приготувати самій тісто для пиріжків?

Пиріжки – винахід досить давнє. Достовірно відомо, що їх пекли вже стародавні римляни. Популярні вони були і в середньовічній Європі, і популярність пояснювалася дуже просто: транспорт б далеко не швидкісним – так що будь-яка подорож затягувалася надовго, на голодний шлунок його не витримаєш, а до винаходу холодильників було ще далеко. Ось тут-то пиріжки виявлялися вельми до речі: продукти, запечені в тесті, довго не псувалися (так що творці фільму «День радіо» погрішили проти істини, зобразивши загальне отруєння «простроченими» пиріжками з м’ясом), так що тісто в середньовічних пиріжках виконувало роль «дорожнього контейнера», покликаного зберегти начинку – його навіть не їли.

Але з часом стало зрозуміло, що тісто – «повноправна» частину пирога, і вимагає такої ж уваги, так що приготування його – справа відповідальна. До слова, початкове значення англійського слова «леді» – «та, що замішує тісто» … словом, замісити тісто – кращий спосіб відчути себе справжньою леді. Зазвичай випікання пиріжків вважається прерогативою бабусь – і певний сенс у цьому є: чомусь дуже часто здатність до цієї справи передається не від матері до дочки, а від бабусі до внучки – через покоління … Так що представляю вам метод моєї бабусі – який успадкувала я .

Перш за все, не варто і братися за цю справу, якщо у вас немає можливості повністю присвятити цьому день – тісто не можна зробити «між справою». Починати краще з ранку раніше – я зазвичай встаю годин отак в шість, оскільки процес вимагає часу.


Беремо 1 л молока і злегка підігріваємо у великій каструлі (тесту знадобиться резерв простору!) – Саме злегка: холодне молоко не «розбудить» дріжджі, а гаряче їх уб’є … загалом, перевіряйте температуру пальцем – вона повинна бути «комфортної».


Відливаємо трохи молока у кухоль (приблизно половину кружки) і розводимо в ньому півпачки (тобто 50 г) пресованих дріжджів (сухі тут не годяться) – до повного розчинення. У молоці, що залишилося розчиняємо 4 столові ложки цукру, 0,5 столові ложки солі, 1 яйце, 1,5 столових ложки соняшникової олії, а потім вливаємо розчинені в молоці дріжджі, все ретельно розмішуємо і починаємо всипати борошно … скільки буде потрібно – заздалегідь не скажеш, але якщо під рукою немає хоча б кілограма – не варто і заводитися, а в загальному – краще мати запас (доведеться адже ще й стіл присипати).

Борошно всипаємо дрібними порціями, щораз ретельно розмішуючи ложкою або мутовкой – щоб не було грудок, до однорідної маси, яка спочатку буде мати характер рідини, але поступово буде ставати все більш густий. Коли помітите, що ворочать тісто мутовкой стає важко – пора переходити до наступної стадії: місити руками (точніше, однією рукою – другий підсипати борошно). На цій стадії – коли тісто вже не рідке, але ще не круте, додаємо ще один інгредієнт, який слід підготувати заздалегідь – 500 г вершкового масла (або спеціального маргарину для випічки). Його слід розтопити і дати охолонути – не настільки, щоб масло знову затверділо, але воно має бути не гарячим а теплим (не забуваємо: перегрів вбиває дріжджі!). Заливаємо його в каструлю і «вмішуємо» в тісто.

Показник готовності тіста – воно легко відстає від рук. Коли воно дійшло до такого стану – значить, борошна достатньо. Закриваємо каструлю кришкою, накриваємо махровим рушником і ставимо в найтепліше місце в будинку. Коли тісто підніметься до верху каструлі (іноді навіть починає піднімати кришку), наминати його – і знову накриваємо. Коли підійде другий раз – можна викладати на велику дошку, присипану борошном, і приступаємо до виготовлення пиріжків.

Начинка … тут можна дати волю своїй фантазії: обсмажені гриби, дрібно порубана капуста, пропарена в сковорідці з вершковим маслом, суміш мелкорубленой яєць з вареним рисом або зеленою цибулею, ягоди з цукром, джем, рубане м’ясо (зауважимо, що м’ясо краще не пропускати через м’ясорубку, а рубати сапкою: так начина виходить більш соковитою). Перед приміщенням в духовку пиріжки слід змастити водою, а відразу після вилучення – розтопленим вершковим маслом або маргарином.

Ось такий метод … і запевняю вас – він себе виправдовує!