Як приготувати шашлик?

C настанням перших теплих днів тільки ледачий не думає про шашлику. Хоч ми трохи і пріпоздалі зі статтею, в сенсі вже наступили теплих днів, але все одно постараємося ретируватися даними, що тепло ще далеко не скрізь. Ми готували шашлик все і неодноразово, але чомусь багато незадоволені як вони його роблять. Так як же його готувати правильно?

Насправді, всупереч загальному переконанню, приготувати смачний шашлик не так-то просто. Ця страва – не просто смажене м’ясо, а культове і улюблені ласощі у нас в країні. І тут, крім вибору м’яса, дуже важливо, в якому настрої ви підійде до процесу.

З чого ж почати? Звичайно з Маринівка. Кажуть, що маринувати треба кілька днів, але можна справитися і за один. Але перед Маринівка, м’ясо, звичайно треба купити. Якщо ви любите свинину, то краще вибрати шийну частину. Само м’ясо повинно бути без жил. Взагалі, готувати шашлик можна з будь-якого м’яса. Підійде і курка, і баранина з яловичиною. Треба зауважити, що дуже смачно виходить риба (осетрових порід, зокрема).

Нарізати шашлик слід кубиками, якщо ми вибрали м’ясо без кістки. Але не зрізайте весь жир. Без нього шашлику не вийде. Якщо ви вибрали рибу, то її краще порізати шматками достовірніше (ми пам’ятаємо, що готується вона на решітці, а не на шампурах). Запам’ятайте також, що риба готується швидше, і пережарити її особливих труднощів не складе. Багато, доповнюють у м’ясній ансамбль овочі, такі як помідори і цибулю, але особисто я поділяю м’ясо і все інше.

Тепер готуємо маринад. Саме від нього, багато в чому, залежить ваш майбутній привід похвалитися зайвий раз. Незважаючи на те, що м’ясо замочують і у вині і в томатному соку, а також в кефірі або мінеральній воді, класичним прийомом вважається оцтовий маринад. Тут, звичайно, все справа смаку, головне – приділити увагу спеціям. Це апріорі має бути, і без спецій навряд чи ваш шашлик вийде смачним. Перець і сіль повинні бути обов’язково, ну а інші види спецій – це вже на ваш смак. Маринують шашлик зазвичай добу, але якщо м’ясо свіже, то цілком вистачить 3-5 годин. Ще один важливий прийом. Коли шашлик покриється маринадом повністю, притисніть його чимось важким (наприклад, меншою каструлею з водою).

Найпростішим і улюбленим способом приготування шашлику, є свинина, замаринована в оцті з луком, присмачена перцем і сіллю. Як показала практика, рецепт цей самий смачний і суттєві відхилення від нього приводять до небажаних наслідків. Наприклад, може статися так, що ваші друзі чомусь більше не хочуть їхати з вами в ліс. Ви мучитеся і згадуєте, а що ж сталося? Та нічого страшного, просто вони в той раз планували хоч трохи поїсти, а голодними їхати в ліс вдруге – не комільфо, на їхню думку.

P.S. Я, як і все наше населення, обожнюю шашлик і зовсім недавно навчився готувати його правильно. До цього я сильно недооцінював важливість вибору м’яса, і використовував зовсім неправильний маринад. А зовсім недавно мене з дружиною запросили в ліс. Ті ж друзі. Якщо більше статей не буде, значить – не на шашлик.