Як приготувати хлібний квас в домашніх умовах.

Як приємно в літню спеку покуштувати холодненького квасу!

Вважається, що квас – це давньоруський напій, що дійшов до наших часів, і з цим важко посперечатися. Уявляєте, в дореволюційній Росії налічувалося більше трьохсот найменувань квасу. Крім хлібного квасу, наші предки виготовляли фруктові, трав’яні і навіть плодові.

Це був один з найулюбленіших напоїв селян. Завдяки квасу бідне населення дореволюційної Росії не боліло, незважаючи на вогку зиму і відсутність в раціоні харчування вітамінів, що містяться у свіжих овочах і фруктах.

Цілющі властивості цього напою пояснюються тим, що в давнину його робили на солоді. Спеціально для цього пророщували зерно, яке має підвищений вміст вітамінів, особливо групи В. Містяться в цьому напої та молочнокислі бактерії, які нормалізують мікрофлору кишечника.

В останні роки в нашій країні квас стали вживати набагато рідше. Бочку з квасом знайти стало проблематично. Зате на прилавках магазинів практикують продаж напою в пластикових пляшках з написом «Квас». Але чи можна те, що там міститься, назвати квасом? На жаль, не завжди. В основному, це порошковий квас.

Справжній квас – це напій, отриманий шляхом бродіння, сквашування – звідки і пішла назва цього чудового напою. При виготовленні квасу використовують хлібопекарські дріжджі. Справжній квас – це той, який у радянський час на кожному розі продавали в жовтеньких бочках. Цей напій втамовує спрагу, нормалізує обмін речовин, має енергетичну цінність і підвищує працездатність людини.

Класичний справжній квас можна приготувати в домашніх умовах, причому витрати будуть мінімальними, а сім’я – завжди з смачним прохолодним напоєм, що не містить в собі консервантів та інших шкідливих для організму речовин.

Як же готується цей напій?

Для приготування квасу нам знадобиться півбуханця житнього хліба. Розрізаємо його на скибочки, розміщуємо на деку і відправляємо в духовку підрум’янитися. Чим темніше будуть скибочки хліба, тим більше наш квас буде схожий на бочковой.

Беремо чисту трилітрову скляну банку, обдаємо її окропом і визначаємо в неї наші обсмажені скибочки хліба. У банку додаємо два з половиною літра кип’яченої води, три столові ложки цукру і двадцять п’ять грамів сухих дріжджів, все ретельно перемішуємо, прикриваємо зверху марлею, складеною в кілька разів, і поміщаємо банку в тепле місце на два дні. Я ставлю банку на вікно на кухні, там тепло і багато сонячного світла.

По закінченні двох днів проціджуємо наш квас через марлю або дуже дрібне сито. У вийшла рідину додаємо дві-три столові ложки цукру, перемішуємо, розливаємо в пластикові або скляні пляшки або іншу тару і визначаємо наш квас для охолодження в холодильник.

Залишилася закваску добре перемішуємо, ділимо на дві частини. Тепер ми можемо робити квас, узявши частину закваски і в два рази менше засмажених хлібних скибочок, а інше – все по вищеописаному рецептом.

Можна поекспериментувати зі смаком квасу, додаючи в нього перед відправленням в холодильник м’яту, родзинки, замість цукру – мед. Все залежить від Вашої фантазії.
Тільки сильно не захоплюйтеся, якщо вирішили покласти м’яту, то це повинно бути три-чотири листочки на трилітрову банку, а не весь кущ.

І ще, перший квас може сильно віддавати дріжджами. Якщо смак Вас не влаштовує, рідина вилийте, а на заквасці поставте другу партію квасу, вона вийде у Вас без запаху дріжджів.

Втамовує спрагу цим корисним напоєм під назвою «Квас»!