Як пророщувати маш (боби мунг)?

Маш, або боби-мунг – досить популярна і використовувана культура в Середній Азії, на ринках Казахстану, Узбекистану та інших республік, продається дуже широко, і коштує сущі копійки, як, втім, і інші принади азіатських кухонь. За смаком погашений з овочами маш схожий на квасоля або горох, містить велику кількість поживних речовин і білка. Однак ці маленькі зелені боби так і не отримали широкої популярності у росіян, по великій частині завдяки малому поширенню.


Але з махаємо не тільки готують другі страви, багато його пророщують і роблять незвичайні салати. Такі салати часто продаються у корейців, вони володіють незвичайним смаком, корисні, і дуже легко готуються.

Зрозуміло, спочатку маш необхідно купити. Це можна зробити там же, у корейців, або попитати його на ринку або в супермаркетах, – десь, а він обов’язково знайдеться. Жменя (пророщений маш збільшиться в розмірі в два-три рази), потрібно промити, потім залити невеликою кількістю теплої води і поставити в темне тепле місце. Через три-чотири години у бобів з’являться перші паростки. Тоді їх потрібно перекласти в інший посуд – наприклад, не надто високу форму для випічки або деко, додати трохи води, а зверху накрити вологою тканиною або серветкою і прибрати назад.

Пророщування займає близько чотирьох днів – за цей час необхідно періодично доливати випаровується воду, періодично міняти її на нову, зволожувати серветку і стежити за зростанням. Вживати в їжу пророщені боби краще, коли розмір паростка не перевищує одного-півтора сантиметрів, тому що потім маш темніє. За смаком він нагадує зелений горошок.

Корейський салат готується так. Пророщений маш промивають і видаляють зелену оболонку з бобів (можна промити їх під тиском води, але знімати оболонку все одно доведеться в ручну). Потім очищений маш необхідно обдати окропом, після чого його смак ставати кілька ніжніше, і приготувати заправку для салату, змішавши в дрібному посуді соєвий соус і гострі корейські приправи. Таку суміш також можна знайти на ринку.

Не забороняються і кулінарні експерименти. Для противників гострого, пророщений маш можна змішати зі свіжими овочами, особливо підходять до нього огірки та болгарський перець, додати свіжої зелені і полити оливковою олією.

У будь-якому випадку, виходить дуже смачний салат, який, хоч і вимагає деяких клопоту, порадує великою користю і задовольнить гастрономічні запити будь-якого гурмана.