Як робиться тісто? Для піци і для пельменів

Основу будь-якого тесту складають мука і рідина. Найчастіше в якості рідини виступає вода або молоко. Іноді це може бути сметана, кефір, мацоні, інші молочно-кислі продукти.

Для того щоб зв’язати компоненти тесту – борошно і воду – між собою, до тесту додають яйце. Крім того, до складу тесту можуть входити й інші продукти, і в залежності від цього міняється вигляд і назву тесту.

Для пельменів використовується найпростіший вид тесту – прісне.

Щоб замісити прісне тісто, вам знадобиться склянка борошна, одне яйце і одна столова ложка холодної води (максимум – дві).

Борошно насипте на стіл, а краще на дерев’яну дошку гіркою, зробити в ній поглиблення, і розбити всередину поглиблення яйце, потім додати ложку води. Після цього приступайте до замішування тіста. Але тут треба пристосуватися. Збирайте борошно від країв і насипайте в поглиблення, при цьому стежите, щоб яйце не “втекло”. Насипану борошно сильно притискайте до рідини, щоб рідина увібрала її в себе, і утворилося тісто.

Навіть якщо яйце втече, і буде здаватися, що борошна забагато, не піддавайтеся спокусі підлити води.

Ретельно змішуйте борошно з рідиною, щоб отримати, врешті-решт, колобок. Якщо здасться, що колобок тесту кілька сухуватий, загорніть його у вологий рушник хвилин на 10-15.

Нормальний колобок теж потрібно загорнути в рушник і залишити для вистоювання на той же час. Тісто має вийти щільним.

Для піци використовуються різноманітні види тіста. Хтось любить піцу тонший, більш хрустке. Комусь подобається пишна і м’яка.

Але, як правило, тісто для піци робиться або на дріжджах (навіть якщо в результаті воно буде тонким і хрустким), або листковим.

Раніше я робила піцу із звичайного дріжджового тіста, як на пиріжки. Але мені не подобалися занадто товстий шар, який виходив в результаті, особливо по краях.

Не так давно я відкрила для себе рецепт тіста для піци на кефірі. Думаю, можна в місце кефіру використовувати і будь-який інший кисло-молочний продукт – сметану, ряжанку, йогурт, та навіть кисле молоко. Смак напевно буде трохи відрізнятися, але зате це буде щоразу нова піца!

Тісто на кефірі саме таке як мені хотілося – м’яке, але не товсте.

Щоб замісити це тісто, потрібно півлітра кефіру. Вбийте в кефір яйце. Покладіть чайну ложечку солі і додайте 2 столові ложки цукру. Борошно змішайте з 1 чайною ложкою разрихрителя. Якщо немає готового, змішайте в рівних кількостях харчову соду і крохмаль.
Підсипаючи борошно в кефір, замісіть тісто. Я не пишу конкретну кількість борошна, тому що воно може відрізнятися, в залежності від якості і вологості борошна. Орієнтуйтеся на замішують тісто. Воно має бути м’яким і не липнути до рук.