Як роблять зефір?

Напевно практично кожен з нас має свою особисту думку про зефір. Комусь це ласощі подобається, хтось ставиться до нього абсолютно байдуже, ну а для когось зефір гірше простого. Однак чи знаєте ви про те, що зефір – це не тільки дуже смачно, але й дуже корисно. І не тільки дорослим, але й дітям.

Зефір придумали дуже – дуже давно. Вже в Стародавній Греції знали, як правильно готувати смачний і повітряний продукт. Та й назву свою зефір отримав не просто так. У Грецькій міфології цим ім’ям величали бога легкого південного вітерця – Зефіру. Адже і справді – зефір неймовірно легкий, неймовірно повітряний і від нього просто віє чимось дуже – дуже теплим.

Зефір готується з досить невеликого числа продуктів. Фруктово-ягідне пюре, цукор і яєчний жовток – ось і всі складові цих ласощів. У процесі збивання до суміші додається або пектин, або агарових сироп, або желатинова маса. Це потрібно для того, щоб готові зефіріни міцно тримали свою форму і не розпалися у нас на очах як тільки ми візьмемо його в руки.

Але смак зефіру залежить саме від того, який загущувач був у нього доданий. Найсмачніший і найкорисніший зефір – це зефір з пектином. А пектин – це всього лише яблучна кислота.

Зефір з агар-агаром, а отримують це речовина з водоростей, буде багатий йодом, але смак цьому в ласощів буде не таким ніжним. До того ж саме такі зіфіріни можна назвати нудотно солодкими.

Зефір з желатином теж дуже корисний. Такий зефір містить особливий білок, який просто необхідний нашим м’язам, та й на смак він не відрізняється від двох перших видів зефіру.


У чому ж користь зефіру?

Зефір виводить з організму солі важких металів, сприяє поліпшенню травлення, підвищує імунітет. Зефір не містить ні краплі жиру, проте калорійність цих ласощів становить 300кілокалорій нам 100 грам. Зефір містить велику кількість заліза і фосфору. А також є прекрасним харчуванням для мозку. А ось вітамінів в зефір немає, так як в процесі приготування вони повністю руйнуються.

Чи можна приготувати зефір будинку? Можна і це досить легко зробити. До того ж саме домашній зефір, який точно не буде містити жодних барвників, буде найкориснішим зефіром.

Є у зефіру одне «але». Його можна вживати в їжу при цукровому діабеті. Але і тут можна знайти вихід. Іноді в магазинах можна зустріти спеціальний дієтичний зефір, який є саме тим продуктом, який можна вживати в їжу навіть при цукровому діабеті. До того ж протипоказаний зефір і при ожирінні через свою досить високу калорійність.

Однак не завадило б зефір ввести як ласощі в живлення дітей в дитячих садах. Саме для дитячого організму користь зефіру просто неоціненна. Він збільшує мозкову активність, бере участь у процесі травлення й просто піднімає настрій своїм казковим смаком.

Є у зефіру і ще одну величезну перевагу. Він не викликає карієс. З’їдені 2 – 3 зефіріни в день після їжі ніяк не відіб’ються на здоров’ї зубів.