Як снідають в Європі?

Як говорить народна мудрість, сніданок – єдина трапеза, яку ми повинні з’їсти самостійно, ні з ким не ділячись. І це правильно. Адже сніданок пробуджує наш організм від сну, заряджає енергією і допомагає налаштуватися на робочий лад. Снідати людина володіє кращим обміном речовин, у нього вище працездатність і менше шансів набрати зайву вагу.

У кожній країні склалися свої кулінарні традиції для сніданку. Чим тепліше клімат, тим сніданки більш легкі й менш ситні, а ближче до півночі сніданки ситніше і калорійніше.
Звичайний сніданок, який пропонують в готелях всього світу, називається європейським “континентальним сніданком”. У його основі лежать традиції середземноморського негорячій сніданку.

До речі, термін «континентальний сніданок» ввели англійці. У Великобританії «континентом» прийнято називати країни континентальної частини Європи. Таким чином, «континентальний сніданок» означає більш легкий сніданок, що подається в континентальній частині, на відміну від більш калорійного англійського сніданку, який може бути з картопляного пюре, яєчні, бекону, сосисок, пудингу і т. п.

Зазвичай континентальний сніданок включає в себе такі складові:

- Фрукти або свіжі фруктові соки

- Гарячий напій: чорна кава або кава з молоком, чай або гарячий шоколад

- Молочні продукти: вершкове масло, сири, йогурти

- Мед або джем

- Здобна випічка, свіжий хліб, тости

- Мюслі або кукурудзяні пластівці, які заливають молоком

- Варене яйце

- Ковбаса або шинка.

Незважаючи на узагальнене поняття європейський “континентальний сніданок”, в кожній країні існують свої традиції. Раніше в Європі за сніданком збиралася вся родина, а зараз все більше європейців воліють снідати в кафе. Традиції сімейних сніданків ще збереглися в провінції і селах. Рухаючись з півночі на південь, європейський сніданок буде виглядати приблизно так:

У Скандинавських країнах снідають хлібом або тостами з маслом, сиром, джемом і гарячою кавою. Більш ситний сніданок складається з жирної смаженої або копченої риби, оселедця, каші із зернових, картоплі, овочів, шинки, яєць некруто, йогуртів, булочок.

На Британських островах, в Англії і Шотландії, традиційно подають ситний гарячий сніданок: вівсянку, яєчню, бекон або сосиски, печену квасоля в томаті, смажену кров’яну ковбасу, гриби. Але останнім часом такий сніданок все частіше замінюється сухим сніданком з соком або цитрусовими, тостами з мармеладом або джемом, фруктами і, звичайно ж, англійською чаєм.

У Центральній і Східній Європі також воліють ситні сніданки: кашу, ковбаси чи сосиски, яйця, сир, пиріжки. Тут популярний чорний хліб з маслом, каву і чай. Також люблять європейці випити на сніданок склянку йогурту або кефіру.

Німецький і швейцарський сніданок складається з ковбаси, шинки, паштету, сиру, яйця в некруто, булочки з маслом або джемом і кава, йогуртів.

Голландці віддають перевагу сніданок з бекону, сосисок, яєць-пашот (блюдо, приготоване з розбитих яєць, поміщених в гарячу воду, тобто зварених без шкаралупи). Яйця-пашот виходять з ніжним кремоподібним жовтком і повітряним білком. Головна умова – яйця повинні бути дуже свіжими. Також дуже популярна на сніданок випічка і гарячу каву.

У Бельгії до сніданку подають свіжий хліб або тости з джемом, мармеладом, горіховими пастами. А традиційними ранковими напоями є – чай, кава, молоко, сік. А свої знамениті вафлі бельгійці на сніданок не їдять – приберігають їх для більш пізніх трапез.

Французи не починають ранок без круассана. Їх сніданок дуже скромний і називається маленьким сніданком (le petit jeuner). Найчастіше він складається з чашки кави, гарячого круассана або рогалика. Причому з ранку вони п’ють або велику чашку кави-латте, або еспрессо з молоком, занурюючи в нього свіжий круасани. Чорна кава вони залишають на вечір. А ще французи дуже люблять на сніданок свіжий хліб з маслом і джемом – полуничним або абрикосовим. Причому хліб повинен бути обов’язково свіжим. Без свіжого багета для француза сніданок – не сніданок. А по вихідних на обідньому столі будуть млинці з шоколадом, родзинками або тости з фруктами.

До речі, ми нічим не гірші французів і теж цілком можемо приготувати французькі тости з фруктами. Для цього збиваємо яйця, цукор, вершки і корицю. В отриманій масі умочуємо шматочки білого хліба і обсмажуємо їх на оливковій олії. Потім прикрашаємо підрум’янені тости фруктами: полуницею, малиною, смородиною, персиками, загалом, кому що подобається, і подаємо до столу зі свіжозвареним кави. І, як кажуть французи, вon apetit!

В Італії на сніданок традиційно п’ють теплу каву з молоком, з хлібом або біскотті (шоколадним печивом), також дуже популярний на сніданок гарячий шоколад, какао, гаряче молоко з булочкою.

Іспанці зазвичай їдять на сніданок шоколадну паличку з заварного тіста в цукрі і п’ють гарячий шоколад або кави.

Португальці випивають перед роботою чашку йогурту, молока або кави з булочкою або хлібом з маслом.

Як бачимо, без чашечки кави не обходиться жоден сніданок! А ще в останні роки на столах європейців вранці все частіше можна побачити фрукти: яблука, цитрусові, свіжі ягоди. І якщо вірити дієтологам – це правильно, адже фрукти багаті вітамінами, мінеральними речовинами, вони не дають нам видужати і дарують заряд бадьорості на весь день.Так що снідайте завжди, снідайте з апетитом та задоволенням!