Як спекти кекс?

Не втомлююся повторювати, що магазинна випічка – всього лише жалюгідна подоба кондитерських шедеврів, які ви можете створити на власній кухні.
Кожна поважаюча себе господиня повинна вміти жарити пиріжки, збирати торти, випікати кулеб’яки і звичайно мати в своєму нескінченному арсеналі рецептів хоча б один фірмовий кекс.

Взагалі кекси чужі російській кухні. Вони готуються на соді і прибули до нас з Європи тільки в 19 столітті. Раніше російською столі неподільно панував дріжджовий пиріг. Але кекси швидко завоювали популярність – не треба ставити опару і місити, місити, місити …

Різноманітність кексів вражає – шоколадні, молочні, фруктові, мармурові, з родзинками і цукатами, з кокосовою стружкою і натуральної ваніллю … Перелік дійсно нескінченний. Це і лякає незміцнілу психіку молодої (ну або не дуже молодий) господині. Як вибрати легкий, швидкий і найголовніше смачний рецепт?

Перший досвід часто визначає подальше життя. Ми не можемо допустити фіаско. Простори інтернету завалені рецептами і порадами. Але ми – то знаємо, що часто хвалена рецептура дає збій. А чому? Вся справа в маленькі секрети і тонкощі, які частенько замовчуються. Ми не упустимо нічого, і кекс обов’язково вийде!

Отже, почнемо. Один з найсмачніших кексів – кекс з лохиною. Якщо її немає, не журіться – зробіть його з родзинками або цукатами. Можна з малиною, смородиною або вишнею. Цікаво виходить з натертої лимонною цедрою.

Візьміть 2 яйця і 1 склянку цукру. Збийте так, щоб цукор розчинився повністю. Це перший секрет – крупинки цукру зроблять тісто грубіше. Продовжуйте збивати, вливаючи тонким струмком половину склянки олії. Додайте щіпку ванілі.

В окрему миску просійте 2 склянки борошна. Це другий секрет. Борошно просівають не для знищення жучків, Боже упаси, а для насичення борошна киснем. Кекс після маніпуляцій з ситом буде пишним. Туди ж додайте по половині чайної ложки солі та соди.

Акуратно заважаючи, частинами, по черзі додаємо в яєчну суміш підготовлену борошно і 1 склянку сметани. Тісто має бути рідкуватий, як на круті оладки. Обережно вмішуємо 1 склянка лохини, ну або що ви там приготували для начинки. Заважати треба мінімально, інакше кекс вийде щільним, не повітряним.

Беремо форму для кексу з діркою посередині. Якщо у вас є силіконова форма – відмінно, якщо ні, піде і звичайна. Одна умова – вона повинна бути висока. Кекс сильно піднімається і низькі борти не годяться.

Заповнюємо змащену олією і обсипану борошном форму. Тесту вистачає приблизно до половини. Випікати при температурі 200 градусів за Цельсієм або 400 за Фаренгейтом приблизно 20 хвилин. Чи не перетримаєте. Як тільки по кухні почне пливти аромат випічки – через п’ять хвилин виймайте з духовки. Перевірити готовність легко – проткніть кекс дерев’яної сірником. Якщо тісто прилипає, значить, ще трохи потримайте його в печі.

Ну ось, чудовий кекс готовий. Даємо йому трохи охолонути і витягуємо з форми. Тепер кекс потрібно прикрасити. Можна потерти шоколад і горіхи, можна зробити глазур, полити розтопленим білим шоколадом чи посипати цукровою пудрою – тут чітких порад немає. Все віддається на волю вашої буйної фантазії.

Спекти смачний кекс легко. Я вас переконала?