Як спекти київський торт?

Ласуни, приготуйтеся. У вас з’явиться унікальна можливість самим, своїми руками приготувати улюблені ласощі багатьох гурманів радянських часів – «Київський торт». Деякі скептики можуть заперечити. Ну, здивувала. Можна піти в магазин і просто його купити. Можна то можна. Але коли ти своїми руками, та знаєш, що поклав в це виріб з продуктів, та приправивши гарним настроєм і частинкою своєї душі. Від цього будь-яку страву стає у багато разів смачніше. Близькі по достоїнству оцінять ваші кулінарні здібності.

Рецептів приготування «Київського торта» існує не один. Історій його створення, теж. Але офіційна версія свідчить, що торт з такою дивно смачною рецептурою з’явився вперше в 1956 році на київській кондитерській фабриці, гордо носила ім’я Карла Маркса.
Зараз ця фабрика називається – Roshen. Тільки в 1973 році тодішній держкомітет Радміну у справах винаходів і відкриттів видав свідоцтво кондитерам київської фабрики Ганні Курило та Галині Фастовець – Калинівської авторське свідоцтво. Таким чином, виріб було запатентовано і всі права на промисловий зразок, торговий знак і спосіб виготовлення торта «Київський» належать тепер фабриці Roshen.

Але ми з вами не претендуємо на промислове виробництво. Спробуємо приготувати ці ласощі у домашніх умовах. Як вже було сказано, рецептів торта «Київський» існує кілька. Який з них унікальний? Звичайно ж, той, який випускає київська фабрика. Деякі тонкощі досі тримаються в найсуворішому секреті. І те, наскільки смачним і схожим на оригінал буде ваша випічка, залежить від вас самих.

Отже, приступимо. Перш за все, потрібно спекти коржі. Для них беремо 10 яєць. Відділяємо білки і жовтки. Беремо тільки білки і збиваємо їх до такого стану, коли вони перетворяться в густу піну, поступово додаючи 1 склянка цукру і ванілін на кінчику ножа. Зауважте, що білки повинні збільшитися в об’ємі в 4 або навіть в 5 разів. 1 склянка горіхів, бажано фундук, як у справжньому київському, попередньо підсмажених, змішати з 1,5 – 2 ложками пшеничного борошна. Дуже повільно і обережно висипаємо горіхи з борошном у збиту суміш і розмішуємо. Виливаємо готове тісто на два дека, викладених пергаментним папером. Коржі, перед випічкою, повинні вийти висотою 6 – 7 мм. Ставимо в духовку і випікаємо при температурі 140 – 160 градусів. Наберіться терпіння, так як випікати їх треба 2 – 2,5 години.

Але час даремно втрачати не будемо. Приготуємо крем. Для цього два яєчних жовтки розтираємо зі склянкою цукру. Додаємо туди пів склянки молока і пів пакетика ваніліну. Цю суміш потрібно довести до кипіння. А щоб вона не прикипіла до посуді, краще постійно помішувати. Охолоджуємо готову суміш і додаємо в попередньо збите вершкове масло. Масла для крему потрібно грам 200 – 250. Додаємо 1 столову ложку коньяку. Всі разом ще раз збиваємо.

Крім вершкового крему, нам знадобиться ще і шоколадний. Його готуємо так само. Тільки з додаванням 2 столових ложок порошку какао і не 1, а 2 столових ложок коньяку.

Коли коржі будуть готові дістати їх з духовки і поставити охолоджувати. Охолоджені коржі змастити вершковим кремом, верх намазати шоколадним, прикрасити візерунками з вершкового крему. Можна додати зверху цукати, а боки посипати крихтою. Торт готовий. Смачного!