Як спекти маннік?

Манник – як випливає з його назви – представляє з собою пиріг, що випікається з манки (або з додаванням манки), що надає йому особливо ніжний і вишуканий смак. Рецептів манника існує безліч, ми розповімо лише про деякі – і почнемо з найпростішого.

Змішуємо стакан манки, склянка цукру і стакан кефіру (краще брати не свіжий, а простояв добу і більше) – і замішуємо рідке тісто, доводячи до однорідної маси. Беремо 50 г вершкового масла і розтоплюємо безпосередньо в тій сковорідці або формі, в якій будемо випікати, виливаємо в тісто, ретельно месім. Додаємо трішки соди, погашеної оцтом. Виливаємо тісто у форму, поміщаємо в духовку і випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 30-40 хвилин (перевіряємо готовність сірником). Для різноманітності можна зробити маннік з начинкою: додати в тісто горіхи або яблука, порізані часточками.

Манник можна спекти і на молоці, з додаванням борошна – в цьому випадку процес дещо складніше. Варимо густу кашу з 1 л молока і 1 склянки манної крупи, додаючи в процесі 0,5 склянки цукру, сіль за смаком і 50 г вершкового масла. Коли каша зварилася, викладаємо її в миску і Остуджуємо, потім додаємо 3 яєчних жовтки, попередньо відокремивши їх від білків, 0,5 склянки борошна і 3 яєчні білки, збитих в піну, все ретельно перемішуємо. Форму для випічки вистилаємо пергаментним папером, змащуємо її олією і виливаємо тісто у форму. Поверхня тесту в декількох місцях протикає виделкою, змащуємо сметаною. Випікаємо при температурі 200 градусів.

Гарний також маннік на сметані. Перемішуємо стакан манки і склянка сметани, залишаємо на годину. Збиваємо 3 яйця зі склянкою цукру, додаємо 0,5 чайної ложки солі, 25 г вершкового масла – і все це справа збиваємо до однорідної маси в міксері, потім змішуємо отриману масу і сметану з манкою, ретельно перемішуємо. У результаті повинно вийти тісто, що нагадує по консистенції тісто для оладок – досить густе, але не круте. Додамо туди щіпку розпушувача. Виливаємо тісто у форму і випікаємо при температурі 180-200 градусів приблизно 30-40 хвилин, перевіряючи готовність сірником.

Можна приготувати і сирний маннік.
Для цього у високій посуді заливаємо стакан манки половиною склянки кефіру і ретельно розмішуємо – щоб не було грудок. Додаємо цукор за смаком, 3 яйця і залишаємо на 30 хвилин, потім додаємо 200 г сиру, склянка борошна, розпушувач і ретельно перемішуємо. Можна додати сухофрукти. Випікаємо в духовці, заздалегідь прогрітій при температурі 180-200 градусів – приблизно 30 хвилин.

Нарешті, для дотримують багатоденні пости існує і рецепт манника, не включає скоромні продукти. Змішуємо стакан манки, склянка цукру і стакан води, залишаємо на півгодини. Додаємо борошно – до густоти сметани, соду гашене оцтом, ваніль, корицю або апельсинову цедру, виливаємо у форму, змащену олією, випікаємо. При бажанні можна змастити маннік варенням. Також можна урізноманітнити рецепт, додавши в тісто какао, можна зробити два коржі – один з какао, інший без нього – і «склеїти» варенням або джемом.

Як бачимо – рецепти досить різноманітні … але однаково смачно!