Як спекти пиріг з капустою?

Завантажити в mp3

Слухати інші подкасти
«Не красна хата кутами, а красна пирогами». Як часто ми чуємо цю фразу? Що вона означає?

У сучасному житті з її замороженими напівфабрикатами ми стали забувати ароматний запах пирогів. У нашому під’їзді живе баба Маша, яка любить повозитися з тестом. Проходячи повз її квартири, часто вловлюєш божественний запах випічки. Її квартира завжди сповнена народу: діти, онуки, правнуки, подружки-пенсіонерки. Їй нудьгувати не доводиться, хоча давно вже на пенсії. Постійні посиденьки з подружками за чашечкою чаю. Сусідки несуть з собою у кого що є, хто варення, хто цукерки – незручно ж з порожніми руками, а їх на столі завжди чекає апетитний пиріг або не менш апетитні з підрум’яненими боками пиріжки.

Запах випічки асоціюється із затишком, теплом і гостинністю господарів. Я вважаю, що кожна жінка повинна вміти пекти пироги. І не так це складно, як може здатися на перший погляд – приготувати дріжджове тісто і спекти з нього пиріг. Так давайте спробуємо, для початку, спекти пиріг з капустою.

Отже, ставимо тісто. Беремо пів склянки теплого молока і в нього подрібнюємо 40 грамів дріжджів, туди ж додаємо дві столові ложки борошна і одну столову ложку цукру, все перемішуємо і даємо постояти 10 хвилин, попередньо помістивши стакан в каструлю.

Після 10 хвилин виливаємо вміст стакана в каструлю, додаємо пів-літри теплого молока, половину чайної ложки солі, три столові ложки цукру, три яйця і чотири-п’ять склянок просіяного через сито борошна, все перемішуємо. А тепер починаємо вимішувати тісто. Місити треба хвилин десять, поки тісто не стане гладким і буде відділятися від посуду. Після цього додаємо пів склянки олії, ще трохи перешкодимо, закриємо каструлю рушником і поставимо в тепле місце на годину.

А тепер робимо начинку. На сковороду виливаємо соняшникова олія, ставимо на вогонь. Беремо підлогу качана капусти, попередньо нашаткованої соломкою, і обсмажуємо на олії до злегка золотистого кольору, після чого додаємо в капусту порізані соломкою болгарський перець, цибуля, морква, сіль, чорний мелений перець за смаком; томатну пасту, перемішаємо все, закриваємо кришкою сковорідку і ставимо гасити на повільному вогні десять-п’ятнадцять хвилин. Знімаємо сковороду з вогню, викладаємо начинку в глибоку тарілку і, якщо є можливість, виносимо на холод остигати.

Ділимо тісто на дві частини. На лист, попередньо змащений рослинним маслом або маргарином, поміщаємо розкатаний шар тіста, зверху викладаємо начинку, а поверх начинки – другий шар тіста. Закріплюємо краю нашого пирога і ставимо його на півгодини постояти в тепле місце. Після цього акуратненько змащуємо наш пиріг жовтком яйця, для додання йому красивого вигляду, і визначаємо наше кулінарне творіння в духовку, попередньо прогріту до 200-220 градусів.

Щоб перевірити, чи готовий пиріг, спробуємо проколоти його дерев’яною паличкою, якщо на неї нічого не залишилося, значить можна пиріг витягувати з духовки. Після того, як ми пиріг дістали з духовки, треба його накрити чистим рушником і дати постояти півгодини.


Приємного Вам апетиту!