Як спекти смачний яблучний пиріг?

Влітку дуже хочеться чогось смачного і легені. Тортики не підходять, а от пироги, особливо з ягодами або фруктами в самий раз! І звичайно, перше, що спадає на думку, це класична шарлотка з яблуками. Що ж це таке, і яка історія у даного блюда?

Під “Шарлотка” взагалі увазі два абсолютно різні страви. Перше – це десерт – гарячий хлібний пудинг з фруктовою начинкою. Друге – холодна шарлотка. Рецепт гарячої шарлотки придумали тільки на початку 19 століття і назвали блюдо на честь королеви Шарлоти. Зараз рецептів шарлотки багато, і це не тільки пудинги, частіше це швидкі пироги під однойменною назвою.

Простота приготування і мінімальна кількість обов’язкових інгредієнтів, робить даний пиріг поширеним і улюбленим у всьому світі. Для приготування простий шарлотки вам знадобиться: борошно, вода, яйця, сода, цукровий пісок і, звичайно ж, яблука. Зазвичай на порцію йде дві склянки борошна, склянка піску, 3-4 яйця, соди чверть чайної ложки, гашеної оцтом і 1-2 яблука. Борошно просіваємо, щоб тісто вийшло повітряним і без грудок, в неї додаємо яйця, перетерті з цукром і соду. Трохи води. Зазвичай консистенція тесту для шарлотки – трохи густіше, ніж сметана. Тісто заливаємо в змащену маслом форму. Шматочки яблук можна додати і в саме тісто, також можна прикрасити тонкими скибочками яблук поверх ізделія.Прі цьому шматочки яблука укладаємо віялоподібно. Випікати в духовій шафі приблизно 35-45 хвилин.

Але є й більш витончені способи приготування даного ласощі. Ось, наприклад, спосіб, який більш точно повторює перші рецептури десерту.
Вам знадобиться:

яблук – 500г;

білого хліба – 400г;

яйце – 3 шт;

молоко – півсклянки;

цукор – 3 ст.л;

мелених сухарів – 1 ст. л.

І, для прикраси, цукрової пудри 2 чайних ложки. Для приготування підійде і черствий батон. З нього зрізаємо кірку, м’якоть нарізаємо кубиками. Яблука очищаємо від шкірки, серцевини видаляємо і нарізаємо кубиками. Далі яйця збиваємо з цукром і розводимо теплим молоком. Даної сумішшю заливаємо нарізані кубики хліба і залишаємо на 25 хвилин. Потім додаємо яблука і ретельно перемішуємо тесто.Форму з бортиками змащуємо маслом, посипаємо товченими сухарями. Викладаємо тісто рівним шаром. Можна накрити пиріг вощеного папером. Запікаємо приблизно 10-20 хвилин. Остуджуємо пиріг 5-10 хвилин і прикрашаємо цукровою пудрою. Дуже швидко і смачно.

Хочеться відзначити, що не варто строго дотримуватися наведених рекомендацій. Можна готувати на око і привносити свої зміни. Наприклад, додати ваніль, корицю. Або ж додати трохи крему у виріб. Прикрашати шарлотку також можна і варенням або шоколадним кремом. Дуже смачним виходить і пиріг, прикрашений шоколадною глазур’ю.

Якщо ж ви взагалі не вмієте готувати і боїтеся експериментувати на кухні, то і для вас є вихід. Купіть вже готовий пиріг, багато компаній спеціалізуються на випуску пирогів з ягодами і фруктами. На смак – практично домашня Шарлотка. Наприклад, компанія Baker House. Це недорогі і свіжі пироги. Відмінно підходять для зустрічі гостей.