Як спекти яблучний пиріг

Яблучний пиріг, або, ще його називають шарлотку, є найпоширенішим ласощами в Росії. У кожної господині або у кожного господаря, який любить готувати, у зошиті для рецептів обов’язково знайдеться рецепт цього пирога, навіть може і не один.

Але не кожен з нас знає, що саме слово пиріг, якщо ми звернемося до історії, сягає своїм корінням до стародавнім єгиптянам. Знайдені малюнки на стінах гробниць фараонів, говорять про те, що для них пекарі виготовляли хліб, який за формою нагадував пиріг, з додаванням горіхів, фруктів.

Також історики припускають, що можливо і греки були родоначальниками пирога. Виготовляли вони його з води і муки і обертали навколо м’яса, це допомагало м’ясу бути соковитим.

Таке ласощі підійшло до душі і римлянам. Вони взяли у греків рецепт, але вже стали його варіювати і не тільки з різними видами м’яса, але і з фруктами і навіть зі всілякими морськими делікатесами, такими як устриці, мідії.

Пироги поступово стали поширюватися по Європі, але кожен рецепт відрізнявся в залежності від наявних продуктів в тій чи іншій країні.

У наш час пирогом називається страва з тіста, яке випікається або смажиться. На Русі пиріг вважався символом домовитості і брав участь у деяких обрядах.

Велика кількість рецептів пирога можна знайти в інтернеті або в кулінарній книзі, але і рецептів яблучного пирога чимало.

Ну чому ж яблучний пиріг ще називають шарлотку?

Є кілька легенд в походження цієї назви. Перша легенда, дане назва походить від староанглійського слова «charlyt», що означає блюдо зі збитих яєць, молока і цукру, тобто «випічка з солодким кремом». Друга, пиріг був названий на честь королеви Шарлотти, дружини короля Великобританії Георга III. У французів була своя версія, які вважали, що безнадійно закоханий пекар приготував повітряне диво і назвав на честь своєї коханої. Легенд багато, як і самих рецептів, але основний інгредієнт пирога залишається завжди незмінним – це свіжі яблука.

Може мій рецепт і є в якій-небудь легендою, але він є самим моїм улюбленим, тому що не забирає багато часу і сил.

Щоб приготувати яблучний пиріг вам знадобляться наступні продукти: яблука-4 штуки, яйця – 6 штук, борошно – 5 повних столових ложок, цукор – 1 склянка, ванілін і трохи рослинного масло, щоб змастити деко для випічки.

Починаю я готувати завжди в гарному настрої, думаючи про те, що пиріг вийде смачним. Але якщо я в поганому настрої, я не буду займатися випічкою, так як знаю, що нічого доброго з цього не вийде. Деякі люди вважають, що тісто відчуває ваш настрій і в залежності від цього воно може вийти або смачним, або ні.

Ну, от з хорошим настроєм ви починаєте дрібно різати миті яблука і укладати їх на лист, попередньо змащений рослинним маслом. Потім окремо міксером збиваєте 3 яйця з ваніллю і з цукром (можна звичайно додати склянку цукру – це для ласунів, але можна і пів склянки). Збиваєте так, щоб розчинився цукор, і утворилася густа піна. Додаєте борошно і знову збиваєте до однорідної маси. Отримане тісто виливаєте на яблука і рівномірно розподіляєте по деку.

Для хрусткої скоринки: збиваєте 3 яйця з цукром (0,5 склянки) до його розчинення і виливаєте зверху пирога.

Деко ставите в розігріту до 200 градусів духовку і випікати 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Готовий яблучний пиріг остуджуєте, розрізаєте і насолоджуєтеся приголомшливим смаком за чашкою хорошої кави.

Смачного!