Як сушити фрукти та овочі

На дворі літо. Нас літо радує фруктами та овочами, багато збираємо на своїх грядках. Щось з’їдається, не відходячи від грядки. Я обожнюю гарячий помідор, зірваний прямо з куща. У ньому аромат і смак, який ніколи не відчуєш при покупці на ринку або в магазині. Я тим більше впевнений, що це екологічно чистий продукт. Для його вирощування використаний тільки гній, який мої кролики люб’язно справили і видали в якості побічної продукції своєї життєдіяльності.

З’явилися вишня і смородина, підходять агрус та інші ягідники. Яблук, на жаль, в цьому році небагато, але на деяких деревах можна знайти майбутні кілограми. Слива з’явиться пізніше, але вже плоди врожаю здалися між листям. Всі відразу спожити в їжу складно, потрібно консервувати.

Способів консервації придумано безліч. Найпростіший і надійний зберегти плоди і ягоди в концентрованому цукровому сиропі – просто зваривши варення. Воно збереже смак і аромат вирощених плодів, порадує зимовим вечором. Коли стемніє за вікном, і тільки телевізор буде розважати, приємно відкрити чергову баночку варення власного приготування і разом з чашкою чаю скуштувати шматочок з літа.

Консервування за допомогою кухонної солі та оцту дозволяє зберегти овочі. Хрусткий огірочок хороший до будь-якої страви. Їм можна просто насолодитися, а можна і закусити міцний напій на святі або чарочку, випиту після повернення з тріскучі морози. Мариновані помідори взимку дадуть трохи яскравого вітаміну, що сприяє взимку чоловікові залишатися чоловіком, а жінці бути привабливою завжди.

Існує кілька сотень способів консервування овочів як поодинці, так і в сукупності з іншими. Із задоволенням відкриваю баночки з пікулями, до складу яких входять всі овочі з грядки. Всі вони разом в одній банці повертають до теплим літнім дням і радують своїм смаком і виглядом.

Але хімічними способами консервування ми, звичайно, не обмежуємося. Від природи відомий ще один порівняно простий спосіб зберегти те, що дало нам літо. Це сушка плодів і овочів. Її нескладно виконати в будь-якому місці і на будь-якій ділянці. При сушінні надлишки вологи видаляються, залишається тільки суха частину м’якоті, яка може зберігатися досить довго. Потім в момент споживання внесення деякої кількості вологи поверне аромат і смак плодів, додасть особливу привабливість блюду, де використовуються сухофрукти.

Можна скористатися покупної сушаркою, їх сьогодні багато і наполегливо рекламують в самих різних ЗМІ і нав’язують придбати зі значними знижками. Але питання сушки можна вирішити і вельми доступними способами.

Що потрібно для сушки? Для сушки необхідний сушильний агент, який взаємодіє з об’єктом сушіння, забирає з нього випаровується вологу і виносить із зони сушіння. Саме так теорія сушки описана в більшості підручників по сушці різноманітних матеріалів. Сушильний агент – це повітря, який може поглинути вологу. Якщо температура сушильного агента буде підвищуватися, то інтенсивність випаровування вологи також буде рости. Слід тільки враховувати, що є певні обмеження температури сушильного агента. Для фруктів і овочів гранична температура знаходиться на рівні 60 град, вище відбудеться руйнування м’якоті і можливі втрати якості. Цукор, що входить до складу м’якоті, піддасться карамелізації, вид продукту стане не таким привабливим, а смак погіршиться.

Людство давно та успішно сушить фрукти і овочі за допомогою сонця. Наше сонечко щедро обдаровує нас своїм теплом і сонячною радіацією, що дозволяє нам існувати, а також абсолютно безкоштовно може висушити будь-який продукт. Можна просто розкласти фрукти на даху, висохнуть. Але краще виготовити найпростішу сонячну сушарку.

У будь-якому магазині можна знайти пластикові ящики, в яких привозять імпортну продукцію. Ці ящики і стануть основою для створення геліосушілкі. Потрібно тільки трохи підробити їх – обтягнути прозорою плівкою, попередньо уклавши часточки яблук або будь-якого іншого фрукта, який хочемо висушити. При обтягуванню плівкою не обтягуємо дно і одну з бічних стінок.

Тепер ящик з продуктом можемо покласти на сонячному місці. Температура повітря всередині ящика на сонці буде швидко підвищуватися. Плоди будуть віддавати вологу нагрітому повітрю. Плівка виконує дві функції: концентрує тепло, створюючи всередині парниковий ефект, а також захищає висушуваного продукту від птахів, які люблять ласувати сухофруктами і залишати свої сліди на поверхні продукту.

Щоб процес сушіння йшов більш інтенсивно продукти перед сушінням бажано бланшувати. Суть процесу бланшировки полягає в короткочасному опусканні ягід і плодів в киплячий содовий розчин, недовго, всього кілька секунд.
На поверхні ягід буде змито восковий наліт, утворюються капіляри для виведення вологи з продукту назовні.