Як варити кальмари?

Морепродукти вважаються делікатесними продуктами, так як вони одні з корисних страв для здоров’я. Високий вміст білків і мікроелементів, таких як магній, кальцій, фосфор, йод, а також різних вітамінів, сприяє роботі нашого шлунка.

Одним з таких морепродуктів є кальмар, доступний за ціною, що нагадує смак омарів, але не поступається в поживності дорогим морським мешканцям. Апетитні, легко засвоювані блюда з кальмара дуже прості в приготуванні. З нього готуються: різноманітні салати, гарячі страви, зрази, фаршируються різними начинками. М’ясо кальмара вживається і в натуральному вигляді, змочений оливковою олією і лимонним соком. Що ж робити, щоб м’ясо кальмара не втратило смак і свою ніжність, тобто, як його приготувати? Це питання часто задають молоді домогосподарки. Якщо неправильно приготувати кальмарів, то вони будуть не смачні.

Як правильно готувати кальмари?

Кальмари продаються замороженими, і перш ніж його варити, його треба обробити. Розморожувати його треба не у воді, а на повітрі. Далі чистимо тушку від плівки: тримаючи однією рукою тушку, зачіпляє шкірку нігтем, і знімаємо як панчоху. Плівку треба видаляти завжди, інакше вона псує смак будь-якої страви з кальмара. Знімаємо шкірку з крил кальмара. Виймаємо хітинові пластини і нутрощі. Промиваємо зовні і всередині холодною проточною водою.

Деякі рекомендують варити м’ясо кальмара, порізане кільцями або смужками, але це не зовсім правильно. Так як, в цьому випадку втрачається багато корисних і смакових якостей м’яса кальмара. Варити кальмара найкраще тушкою.

Приступаємо до варіння.

Кип’ятимо воду, з розрахунку два літри води на один кілограм м’яса кальмара, додавши в неї спеції: перець горошком, гвоздику, кріп, петрушку, лавровий лист і сіль. Як тільки вода закипить, шумівкою занурюємо тушку кальмара цілком на п’ять секунд, і витаcківаем. Потім, коли вода закипить знову, знову опускаємо тушку, цілком занурюючи у воду на п’ять секунд. М’ясо готове.

Другий спосіб: у киплячу воду зі спеціями, опускаємо шумівкою тушку кальмара, рахуємо до десяти, виймаємо тушку. Так само чинимо з наступними тушками.

Третій спосіб: закип’ятити в каструлі воду, як тільки вода зі спеціями закипить, опускаємо туди тушку кальмара, закриваємо каструлю кришкою і знімаємо з вогню. Через десять хвилин кальмар готовий.

Для салатів м’ясо кальмара часто не варять, достатньо скропити оцтом і воно готове. Простий спосіб приготування м’яса для салату, це підготовлену тушку залити окропом і залишити на десять хвилин.

Способів варіння м’яса кальмарів кілька і, кожна господиня обирає певний спосіб самостійно.

Чи довго варити кальмари?

Час приготування можна визначити візуально, коли м’ясо побіліло, воно готове. Потрібно пам’ятати про те, що переварений кальмар, втрачає у вазі майже половину, і стає жорстким, багато в чому втрачає смакові якості. Так що, читаючи рецепти, де вказано час варіння в десятках хвилин, визначайте готовність м’яса візуально.

Максимальний час варіння м’яса кальмара до півтори хвилини.