Як варити кукурудзу?

Влітку ви можете зустріти продавців, що пропонують власне вирощені качани кукурудзи. Ці ласощі особливо любимо дітьми, та й дорослі із задоволенням його їдять. Кукурудзу можна купити не тільки в готовому вигляді, але і приготувати самим.

Особливу увагу слід приділити вибору сорти кукурудзи. А сортів її досить багато. Існує не менше 20 сортів, які можуть бути використані в їжу людиною. Основними критеріями вибору слід вважати: смакові якості (вміст цукру), час дозрівання качанів і способи вирощування кукурудзи. Кольори у кукурудзи можуть бути різні, тому зовні не визначиш, молода вона чи вже перезріла. Слід брати кукурудзу зі злегка вологими рильцями. У перезрілої кукурудзи вони будуть сухими. Коли кукурудза висихає, в ній відбувається процес перетворення цукру в крохмаль, що істотно впливає на смакові якості. Тому вона ставати несмачною і не такий ароматною.

Залежно від обраного вами сорту, необхідно підібрати і технологію приготування. Якщо ви вибрали ранньостиглий сорт кукурудзи, то час варива качана становить від 30 хвилин до 1,5 години. А якщо ви придбали сорт пізньої зрілості, то час варіння становить від 2 до 5-6 годин.

Варити кукурудзу найкраще в чавунці або товстостінній посуді. При варінні посуд слід щільно закривати кришкою. При використанні скороварки процес приготування значно прискорюється. Так само можна готувати кукурудзу в мікрохвильовій печі, але процес приготування залишиться колишнім за часом. Готувати кукурудзу можна як на відкритому вогні, так і на електроплиті, але майте на увазі, що жар повинен бути невеликим, 200-250 градусів або малий вогонь. Від цього кукурудза краще зберігає свої поживні властивості.

На магазинних прилавках є великий вибір банок з консервованою кукурудзою. Цей продукт можна приготувати і в домашніх умовах. Зерна зварити до готовності, розкласти в 0,5-літрові банки й залити киплячим маринадом: на 1л рідини, в якій варилася кукурудза, слід додати 1 ст. л. солі, 1ч. л. лимонної кислоти, 4 ст. л. цукру. Стерилізувати банки з кукурудзою слід 1:00. Закатати і укутати.

При покупці консервованої кукурудзи в магазині, слід віддавати перевагу продукту в скляних банках. Прозорий розсіл буде свідчити про якісний товар.

Якщо в будинку матися морозильник, можна зерна кукурудзи заморозити. Надалі їх можна використовувати в будь-який час при приготуванні гарячих або холодних страв.

Кукурудза дуже корисна і живильна. До її складу входять солі металів, калій, кальцій, амінокислоти, вітаміни Е, В і РР, безліч мікроелементів і жирних поліненасичених кислот. Так само кукурудза очищає організм від шлаків, захищає від раку, хвороб судин і серця, старіння, регулює рівень холестерину. Так само рекомендована кукурудза при захворюваннях серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту і при цукровому діабеті. Добова норма для людини в день складає 40-50 грам.