Як варити перловку?

І знову звернемося до теми кулінарія. Сьогодні ми з вами повчимося варити перлову крупу. «Фі-фі» – чується з усіх боків, «мужицький рис» – так іменували перлову кашу в стародавні часи. Але, утримайтеся поки від своїх невтішних висловлювань на адресу цієї крупи. Насправді, перловка – перлина серед всіх інших круп. І, зовсім не даремно. Помийте гарненько зерна і зваріть їх у чистому вигляді – вони дійсно нагадують перли! Та й назва крупи – «Перл» прийшло до нас з французької мови, а французи даремно не скажуть.

Найголовніше в перлової крупі – це безліч вітамінів і мінералів. У ній міститься весь комплекс вітамінів В – а це, наша краса і стійка нервова система, вітамін А – наш зір і захист від інфекційних захворювань, вітамін Е – довга молодість, і вітамін Д – кістки і білі красиві міцні зуби. Більш того, перловка, це джерело мікроелементів – залізо, мідь, кальцій, йод. Ну, і якщо ви ще не побігли в магазин за перловою крупою, приготуйтеся – перловка – найбагатша крупа на фосфор. А фосфор – це наші мізки, нормальний обмін речовин і м’язова міць.

Був на Русі такий цар – Петро I. Так от, саме перлова каша була його коханою. Чи не тому він був мудрим і сильним царем? Варто замислитися.

Тепер, коли ви все знаєте про користь перловки, і ваше нешанобливе ставлення до неї кардинально змінилося. Тоді, давайте спробуємо її приготувати.

Перед тим як лягати спати, замочіть перлову крупу в чистій воді. Вимочування її має тривати приблизно 6-8 годин. Води має бути вполовину більше крупи. Вранці зливайте воду і висипайте крупу в підігріте молоко. На 250 гр. крупи візьміть близько двох літрів молока.

Коли молоко закипить, помішуючи протягом п’яти хвилин варите кашу на вогні, а потім переставте каструльку на водяну баню.
Так вам буде легше варити, не потрібно буде весь час її помішувати і каша не пригорить і не пристане до дна каструлі.

Варіть кашу до готовності. А готовність крупи ви визначите по її виду – зернятка будуть м’які і набряклі. Сіль і цукор можна додавати за смаком.

Але, це рецепт для любителів молочної дієти. Для тих, хто не любить молочні каші, зовсім не означає, що від перловки потрібно відмовитися.

Ось інший рецепт. Перловий плов. Нам знадобляться наступні інгредієнти: 300 гр. бекону або грудинки, головка цибулі, морква, 200 гр масла вершкового, спеції для круп, один великий помідор або ложка пасти, 500 гр перлової крупи.

Перловку замочуємо на пару годин у воді. М’ясо обсмажуємо злегка з овочами. Вимочену перловку заливаємо окропом у пропорції 2:3 (крупа: вода) і проварюємо її 15 хвилин на малому вогні. Потім викладаємо крупу в м’ясний напівфабрикат, випаровуємо бульйон до рівня крупи, закриваємо щільно кришкою і ставимо в духовку. На 200-220 градусів за Цельсієм, крупа в духовці буде паритися не більше 45 хвилин.

Виймайте з духовки плов – і насолоджуйтеся.

А ось найпростіший рецепт правильного приготування перлової крупи.

Вимочену пару годин перловку, варимо в підсоленій воді, на повільному вогні, приблизно годину або три, до готовності. Час варіння залежить від віку крупи. Чим старіше крупа, тим довше вона вариться.

Після зняття з вогню, дайте приблизно 30 хвилин каші настоятися. Додайте вершкове масло.

Все. Каша готова. Можна їсти її, так як вона є, а можна додати в неї овочі, м’ясо, гриби. До перлової каші підходить все.

Приємного всім апетиту і міцного здоров’я!