Як вибрати корисне молоко

З чого роблять молоко, яке продається в магазинах і супермаркетах міста? Багато хто вважає, що таке молоко – це всього лише розведений у воді порошок сухого молока, для багатьох «міське» молоко – це обрат, який залишається після того, як молоко просепаріровалі і «вичавили» з нього сметану, багато хто вважає, що в міському молоці немає нічого, крім хімії. То чи можна у великому супермаркеті або в самому зубожілому магазині вибрати корисне і смачне молоко? Виявляється, можна. Головне, знати як це зробити.

Молоко, яке може називатися молоком, повинно проводитися з натурального коров’ячого молока . Тому уважно читайте ту інформацію, яку вказує на упаковці виробник. Якщо прочитаєте «молочний напій» – значить, це не молоко, а самий що ні на є напій, що виготовлений з порошку сухого молока. Незбираного молока в ньому немає ні краплі.

Найкраще молоко в міському магазині називається «добірне незбиране». Якщо раптом упаковка молока з таким написом потрапить вам до рук, можете сміливо її купувати, тому що там насправді незбиране молоко і ніяких добавок. Це молоко не піддається процесу сепарації, тобто не поділяється на вершки і незрозуміло що. Таке молоко має досить високий відсоток жирності, іноді на упаковці можна знайти цифру 6%.

Є ще так зване нормалізоване молоко , яке має менший відсоток жирності. Виготовляють його за наступною технологією – незбиране молоко поділяють на вершки і знежирене молоко або обрат, а потім ці два компоненти змішують в різних пропорціях. Таким чином, виробники домагаються тієї чи іншої жирності молока.

Але найголовніше, хороше молоко повинно продаватися тільки в скляній пляшці , але ніяк не в поліетиленовому пакеті. Тільки скляна тара дозволяє зберегти всі цінні і корисні якості молока і донести їх до організму людини.

Іноді можна побачити, що молоко або пастеризоване, або стерилізоване або ультра-пастеризоване. Хочу відразу зазначити, що між пастеризацією та ультра-пастеризацією ніякої різниці немає. Це один і той же процес. Просто деякі виробники, спираючись на те, що зараз багато покупців боятися підхопити якусь заразу з продуктів, і придумали це слово. Яке молоко вибере покупець – пастеризоване або ультра – пастеризоване? Звичайно ж, останнє. Ось на цьому і засноване застосування цієї назви.

А якщо вибирати між пастеризованим молоком і стерилізованим , то краще віддати перевагу перше. Стерилізоване молоко – це просто фарбована вода, так як під час процесу стерилізації в молоці вбиваються не тільки всі мікроби, але і всі вітаміни, мікроелементи та мінеральні речовини. Користі від такого молока немає ніякої. І найголовніше, будь молоко, куплене в магазині, потрібно випивати за один, максимум два дні. Після цього вміст упаковки можна вилити в раковину – від такого молока залишилася тільки назва.

Але найкраще, найсмачніше, найкорисніше молоко – це натуральне молоко, яке в кожному селі і в кожному селі отримує кожна бабуся від своєї корови.
Ось тільки таке Молоко і можна назвати Молоком. Молоком з великої літери.