Як вибрати правильну гірчицю

Їдальня гірчиця – приправа, яка виготовляється з насіння рослини, яка так само називається гірчиця, з додаванням води, оцту, солі, цукру і рослинної олії. Найперший рецепт гірчиці був відомий вже в 42 році нашої ери. Однак, незважаючи на це гірчиця в ті далекі часи не користувалася великим попитом. І тільки в 19 столітті гірчиця стала настільки популярна, що її стали додавати практично в будь-яку страву.

У світі налічується кілька різновидів гірчиці. Все залежить від того, які інгредієнти використовувалися при її приготуванні. Діжонська гірчиця – найзнаменитіша в Європі. Найпопулярніша діжонська гірчиця з білим вином. Готується ця гірчиця за старовинним рецептом з насіння чорної гірчиці. Баварська гірчиця на смак досить прісна, тому більше підійде на любителя. Російська гірчиця – найміцніша, виготовляється з додаванням оцту. Американська гірчиця проводиться з цукром і має дуже рідку консистенцію. Англійська гірчиця виготовляється з додаванням яблучного оцту або сидру. Фруктова гірчиця надзвичайно популярна у Франції. Медова гірчиця виробляється з додаванням меду. А ось гардал або донська гірчиця робиться з додаванням солоного розсолу з – під огірків.

Так як же серед всього цього різноманіття гірчиці вибрати саме ту заповітну баночку або тюбик, і не схибити з вибором?

В ідеальній гірчиці повинні бути присутніми гірчичне зерно або насіння, але ніяк не гірчичний порошок і винний або спиртової оцет замість оцтової кислоти або столового оцту. Так само правильна гірчиця не повинна містити рослинна олія, консерванти, а найчастіше використовуються бензоат натрію, сорбат і сульфати. Не повинен бути присутнім в гірчиці і антиоксидант Е223. Ідеальна гірчиця – це продукт, який виготовляється без стабілізаторів – камедь і крохмаль, і, звичайно ж, у ній не повинні бути присутніми і ароматизатори. Неважливо, натуральні або ідентичні натуральним.

Варто так само пам’ятати, що навіть у цій чудовій приправи є свої протипоказання.
Гірчицю ні в якому разі не можна вживати при індивідуальній непереносимості, при запаленні легенів, при туберкульозі і захворюваннях нирок. У великих дозах гірчиця може викликати задишку, уряженіе пульсу і навіть привести до втрати свідомості. До того ж не варто зловживати гірчицею при підвищеній кислотності шлунка, виразках і гастритах.

Гірчицю краще всього купувати в прозорій скляній баночці. В такій упаковці видна її консистенція і колір. Якщо обрана вами гірчиця покрита темною скоринкою, значить, вона просто зіпсувалася. А от зберігати відкриту баночку з гірчицею потрібно в холодильнику. Причому термін її зберігання всього 45 днів. Після цього її можна сміливо викидати – ніяких гірчичних властивостей в ній не залишилося.

Вдома покладіть трохи гірчиці на тарілку і дуже уважно розгляньте. Якщо гірчиця проведена за правильною і «чесної» технології, то вона повинна мати приємний світло – жовтий або жовто – коричневий колір. А ось якщо гірчиця має сірий колір, то виготовлена вона з гірчичного порошку.