Як вибрати сало при покупці?

Дуже багато в нашій країні, та й не тільки люблять, їсти сало. Їдять його в різноманітному вигляді: копчене, солоне, варене і смажене, тобто справжнісінькі шкварки. В даний час купити сало не становить великої праці, його продають у магазинах, на ринках, і приватні особи. Не варто забувати, що якісний продукт це в першу чергу запорука смачної страви і звичайно здоров’я. Як же нам не помилитися у виборі, при величезній різноманітності сала на прилавках? Давайте з вами спробуємо розібратися.

Якщо ви купуєте сало на ринку, то не тільки не соромтеся, а обов’язково попросіть у продавця документи, які підтверджують, що товар відповідає всім нормам санітарної епідеміологічної станції. Переконайтеся в наявність печатки на тушці або шматку сало. У магазинах зазвичай при прийомі товару перевіряється наявність всіх відповідних документів. Звичайно, трапляється і не сумлінні продавці, від цього нікуди не дінешся. Сало викликає у вас підозру, тоді варто попросити показати вам санітарні документи на продукт, або взагалі утриматися від покупки. Не купуйте у приватних осіб, якщо вони не надали вам документ. Або здобувайте у перевірених або знайомих продавців.

Бажано купувати сало від свинки, а не від кабанчика. М’ясо самця має виражений специфічний запах, який не просто видалити. Як же визначити від кого сало? Насправді все простіше, ніж, здається на перший погляд, треба спробувати відокремити ножем або пальцем краєчок шкурки від самого сала. Якщо шкірка легко відходить без зусилля, то вам пощастило це свинка, сміливо беріть. До речі фахівці в даній області вважають найбільш ідеальним варіант, коли свинці 15 місяців. Але точний вік, на жаль, визначити досить важко. Доводитися вірити продавцям на слово. І відповідно навпаки, відірвати складно або взагалі не реально, то це самець і на соління, наприклад не дуже підходить.

Хотілося б тепер звернути увагу на колір сала. Це визначальний, як і запах при виборі продукту. При виборі дивіться, щоб сало було білого або рожевого кольору. Ніколи не слід купувати сало жовтого кольору, так як воно вже дуже старе. Не варто брати сало з досить товстою шкіркою, у таких поросят сало жорстке.
Шкіра повинна бути чистою, добре обпаленою і без щетини. Зверніть увагу на запах, не соромтеся, понюхайте, ніяких сторонніх запахів бути не повинно. Свіже сало має своєрідний ніжний, молочний запах. При не правильній транспортуванні, наприклад з рибою або іншими продуктами, сало дуже добре вбирає в себе всі інші запахи. На дотик свіже сало гладке.

Сало дуже корисно для людини, воно надає сприятливі дії на печінку, знижує рівень холестерину в крові. Існує чимало помилок на рахунок сало. Наприклад, не можна вживати його при дієті. Але це не правильно, тому що в салі жир дуже поживний і легко засвоюється організмом. Адже температура плавлення сала становить близько 37 градусів, якраз ідеальний людині. Якщо порівнювати по холестерину, наприклад з вершковим маслом, то в салі його значно менше.

Так що моя порада не бійтеся їсти сало, більше шкоди своєму здоров’ю принесе здобна, борошняна, смажена їжа. А ось невеликий шматочок гарного сала не тільки не зашкодить, а принесе користь вашому організму. Смачного.