Як вибрати вино до свята? Яке вино вибрати ?

Спочатку з історії появи вина. Існує думка, що вино з’явилося завдяки випадку.
Зібравши ягоди, їх не навмисно залишили на сонці, просто забувши про них. Через час – виявили, але вже у вигляді ферментованого соку. Напій вийшов витонченим і припав до смаку. З тих пір стали виробляти вино, постійно вдосконалюючи процес. Вивели спеціальні, винні, сорти винограду. Виробництво вина складається з безлічі нюансів, і великої кількості дрібниць, починаючи від збору і закінчуючи наповненням келихів.

Перш, ніж вибирати вино, слід розібратися – які бувають вина і з якими стравами вони поєднуються. Вино має гармоніювати і підкреслювати їжу, а їжа – вино. Вина поділяються на нормальні і спеціальні. За вмістом цукру підрозділяються на сухі, напівсухі, напівсолодкі та солодкі.

До нормальних вин відносяться всі вина, отримані шляхом природного бродіння і не містять будь-яких добавок.

Отже, по порядку: біле вино подається охолодженим до 8 – 14 градусів, до морепродуктів, овочів і делікатному м’ясу. А влітку біле вино добре втамовує спрагу.

Рожеве вино більш насичене, охолоджують до 10 – 14 градусів. Підходить до вищеперелічених продуктів і легким копченостям.

Червоне вино виразніше за смаком при температурі 14 – 20 градусів. Поєднується з м’ясними стравами, дичиною і витриманим сиром.

Молоде вино має обмежений термін реалізації. У нас в країні, в торговельній мережі – велика рідкість. В Італії його подають до страв з каштана, щоб підкреслити аромат винограду.

Вино з родзинок. На відміну від згаданих вище, воно міцніше і солодше. Подається до м’яса і пікантним сирам.

Вина, витримані в дерев’яних бочках з дуба , бука чи вишні. У процесі набуває характерний аромат. Подається до страв, які будуть вигідно відтіняти, і підкреслювати смак вина.

Тепер, що відноситься до спеціальних винам – це ароматизовані, ігристі і лікерні.

Ігристе вино приготавливается по особливому методу (не плутати метод приготування «Радянського шампанського») Це майже ручна робота – вино насичується вуглекислим газом в результаті повторного бродіння у пляшці. Для запуску другого бродіння, в бутель додають особливий лікер. На етикетці зазвичай пишуть «традиційний метод» або «класичний метод». Якщо такого напису немає, то це означає, вино просто наситили вуглекислим газом, пропустивши через сифон (метод виробництва лимонаду і «Радянського шампанського»)

Ароматизовані вина – при виробництві додаються натуральні ароматні добавки, цукор і спирт. Такі вина використовують для приготування коктейлів.

Лікерні вина – це витримані вантажні вина високої якості, з добірних сортів винограду. Обов’язкові компоненти такого вина – спирт і винне сусло. Поєднується з шоколадом.

Вибір вина в магазині починається з етикетки – це паспорт вина. Перш за все, там повинно бути зазначено «натуральне виноградне». Повинна бути вказана не тільки країна, але й конкретна географічна точка. Рік врожаю, термін витримки в резервуарі і в пляшці (для ігристих). Рівень національного контролю якості (AOC, DOC, DO, WO, QWmP), вміст цукру і спирту, тип вина.

Не у всіх є можливість слідувати всім тонкощам з підбору вина і блюд. Так що, вибираючи вино, виходьте з своїх фінансових можливостей, своїх смаків і кулінарних пристрастей. Найважливіше – не вибирайте вино як алкогольний засіб, а дотримуйтеся гастрономічних задоволень, і ви отримаєте насолоду від цього благородного напою.