Як вибрати вино?

Сьогодні це не просто – вибрати вино. Адже потрібно-то хороше, а для цього слід володіти певними знаннями. Є й хитрощі, які теж не зайве знати. Без цих знань вибрати добре вино із представленого нині різноманіття – неможливо. І не завжди дороге вино обов’язково буде хорошим. Зате дешеве вино не хорошим буде майже завжди. Тому закордонні вина вартістю до 200 рублів за пляшку ми обходимо стороною. Бо, якщо врахувати, що це вино рази в три-чотири завищено за його «тамтешньої» ціною, то виходить, там це вино коштує менше півтора євро за пляшку. Стільки може коштувати тільки пійло. Або помиї.

Ще одне конкретне правило слід неухильно пам’ятати: якщо на лицьовому боці етикетки імпортного вина не зазначений рік урожаю, а виробник набраний меленьким шрифтом, вино виготовлене або з концентрату, або це, взагалі, повна хімія.

Чим ще керуватися при виборі вина?

Країна-виробник. Це дуже важливо. Не будемо ходити навколо: вина, вироблені в країнах Старого Світу переважніше всіх інших. Хоча США і Австралія теж роблять непогані вина. Але ж ми вибираємо кращі, вірно?

Вам потрібно червоне або біле вино? Якщо червоне – то можна прикупити його про запас, адже воно може і постояти. З білих вин, кращі виробляються в Німеччині. Так, і краще купувати сухі вина, ніж солодкі (напівсолодкі), оскільки сухі вина робляться з більш кращих сортів винограду.
Це може бути, наприклад, рейнський рислінг або біле бордо. На худий кінець, можна придбати кахетинське «Ркацителі» або молдавське «Аліготе». Винятком будуть знаменитий «Токай» угорського виробництва, кримська «Массандра» і португальська «Мадера». Взагалі, знавці вина віддають перевагу вину з Португалії, ніж з Італії, Німеччини чи Франції.

При виборі вина слід обов’язково звертати увагу на етикетку. На ній має існувати назву держави, яка провела вино, з назвою та адресою підприємства-виробника; назву самої продукції і товарний знак; місткість тари; вміст спирту у вині (градуси); вміст цукру (в сухих винах цей показник відсутній); дата розливу вина і наявність барвників і ароматизаторів. На хороших винах, як уже було говорено, повинен ще стояти рік врожаю.

Якщо на етикетці написано, що це вино виготовлене «З добірних ягід кращих сортів винограду» – пройдіть повз, оскільки цей напис означає, що вино це зроблено з того, що залишилося після відбору.

На етикетці імпортного вина повинен стояти рівень національного контролю: AOC, DOC, IGT, WO і т.д. Належить пам’ятати, що чим ближче до букви А буде починатися знак рівня контролю, тим краще. Наприклад, АОС краще DOC, а обидва цих знаку краще, ніж IGT.

Є ще одна хитрість, укладена у формі пляшки. Як правило, хороші якісні вина розливають в важкі пляшки з широкими плічками, трохи звужуються до низу. Денце пляшки з поглибленням.

Рядові вина розливають в звичайні пляшки, а от всяке лайно упаковують в пляшки, стилізовані під різні глеки, або в фантазійну пузату тару з видавленими на ній ягодами, фруктами або квітами.

Ну, і останнє. Вибираючи вино, переверніть пляшку шийкою вниз і придивіться. Якщо вино не замутити від домішок і залишилося прозорим – можна брати …