Як відрізнити солодке від калорійного?

Якщо солодке – то значить калорійне, а якщо калорійне – то значить солодке. Здавалося б, сама справжня непорушна істина, яку дуже важко розвіяти. Ан ні! Насправді солодкість і калорійність – це два абсолютно різних поняття. Так чи може солодке бути некалорійним?

Серед найпоширеніших калорійних продуктів є багато таких, які зовсім не мають солодощі. Наприклад, ікра, масло, жир. Але буває і навпаки. Серед солодких продуктів є й такі, які зовсім не мають калорійності.
Наприклад, сахарин або аспартам. Всім відомо, що ці продукти називаються замінниками цукру і в десятки разів солодше самого цукру. Але от лихо: вони зовсім не засвоюються організмом і виводяться із сечею у незмінному вигляді. Саме тому калорійність практично всіх замінників цукру дорівнює нулю. Адже калорійність – це показник того, наскільки той чи інший продукт засвоюється організмом і скільки енергії при цьому виділяється.

Саме тому часте використання замінників цукру дуже шкідливо. Вся справа в тому, що наш організм просто не отримує від них нічого доброго. Слів немає, продукти з цукро неймовірно смачні і солодкі, вони ніяк не шкодять фігурі і вживати їх у їжу можна щодня, а то і по кілька разів на день. Ось тільки чи потрібні вони нашому організму – велике питання.

До солодких природних речовин відносяться сахароза і фруктоза. Сахароза, або просто цукор, – це найпопулярніша солодкість у світі. Калорійність самого простого цукру 377 кілокалорій в 100 грамах. Це досить небагато в порівнянні з калорійністю соняшникової олії або баранячого жиру.

Фруктоза – це теж цукор, тільки знаходиться він в овочах і фруктах. Калорійність фруктози 380 кілокалорій в 100 грамах. І саме ці речовини будуть для нашого організму найкориснішими. Коли в наш організм потрапляють ці природні солодкі речовини, з них починає виробляти глюкоза, яка просто необхідна для синтезу АТФ. А вже АТФ або аденозинтрифосфат відповідає за енергію для життя, яку отримує організм. До речі, головний мозок харчується тільки глюкозою, так що про це просто необхідно пам’ятати при вживанні всіх цукрозамінників.

А що ж станеться з організмом людини, якщо він щодня буде смакувати дуже смачні і абсолютно некалорійні солодощі?

Наприклад, тривале вживання в їжу найпопулярнішого цукрозамінника аспартату (аспарагінова кислота) може призвести до головного болю, алергії, безсонні, дзвону у вухах. А в деяких випадках аспартат є причиною розвитку раку головного мозку.

Другим за популярністю замінником цукру є сорбіт. При частому вживанні в їжу цього продукту можуть виникнути проблеми з роботою кишечника.

А ось не менш популярний ксиліт може призвести до раку сечового міхура.

Тому перед тим, як купувати солодкі, але некалорійні продукти варто все ж задуматися над тим, а що вам дорожче – своє здоров’я або ідеальна фігура? Однак і самим простим цукром все ж не варто переборщувати. Адже ожиріння – це теж не дуже – то хороша річ для організму людини. Саме тому солодкого і калорійного треба вживати в міру, а ось від солодкого некалорійного все ж краще зовсім відмовитися.