Як виправити невдале блюдо?

Ви змогли б з’їсти пересолений борщ? Або дуже кислий суп (не скислий, а кислий)? Ще екстремальніше – переперченние котлетки? А підгорілу кашу? Навряд чи я почую: “так” у відповідь на ці дивні питання. Але ось – сталося! … І тут вже доведеться проявити кмітливість, щоб не залишити домочадців без обіду, ну, або без вечері.


Якщо любителі гострих відчуттів перестаралися з перцем – не біда!

Суп або борщ. В першу страву можна долити бульйону. Або, ще варіант, залишити на годину, щоб перець осів на дно. Потім потрібно буде акуратно перелити верхню частину супу в іншу каструлю, а перець просто видалити.

Друге блюдо. Можна додати овочів і згасити. З перцем відмінно справляються томати. Ще може допомогти сметана.

Буває, навпаки, переборщили з томатами (або з оцтом), і блюдо стало занадто кислим. Тоді допоможе тільки цукор. І їжу доведеться ще поварити.

Пам’ятайте російську приказку: “Недосол на столі, а пересіл на спині”? Ось – ось … краще недосолити! … А ще кажуть, що слабкістю до пересолити страждають закохані. Але неважливо, з якої причини пересолена їжа, виправити цю “біду” таки можна.

Перше блюдо. За логікою речей треба додати води. Але точно, краще несолоний бульйон, це щоб борщ чи суп не втратили свій аромат і насичений смак. Додавши локшини, картоплі чи якоїсь крупи, ми теж благополучно виправимо свою помилку. Є ще варіант для самих фанатичних господинь. Зварити другий такий же суп або борщ, тільки несолоний. Вам залишиться докупи два кулінарних шедевра в одній великій каструлі.

Гарніри. Промити водою, поклавши їх у друшляк.

Тушковані овочі або м’ясне рагу. Тут, як і у випадку перебору з перцем, допоможуть томати чи томатний сік. Страву доведеться довести до кипіння.

М’ясо. Дуже прикро пересолити м’ясо, коли виглядає апетитно, а покуштувати не можна. Але якщо у вас в холодильнику випадково (або не випадково) виявилася баночка сметани, вважайте, що блюдо врятовано. Для цього гаряче пересолене м’ясо доведеться покласти в холодну сметану. І дати постояти до його охолодження. Потім підігріти в пароварці або на водяній бані.

Риба. Теж непогано згасити зі сметаною або картоплею, якщо раптом смажена риба виявилася пересоленої. Варена риба, полежавши в прісній гарячій воді, теж стане їстівної і навіть смачною.

Пересушена м’ясо слід залити сметанно – цибульним або сметанно – томатним соусом і згасити.

Якщо не догледіли, і підгоріло друга страва.

Кашу, макарони або овочі слід відокремити від підгорілої частини страви і перекласти в чистий посуд. Далі блюдо повільно і акуратно доводиться до готовності.

Підгорілу корочку м’яса або риби доведеться зрізати. Перекласти врятовані таким чином продукти в іншу тару. Додати соус або воду, згасити до готовності.

У пересолені гриби додайте сметану. А в салат – натерту несолону редьку.

Головне, не впадати у відчай! Згадати ці поради і постаратися в майбутньому бути трохи уважніше під час приготування їжі у себе вдома. Приємного вам апетиту!