Як заощадити час, витрачений на приготування? Або ода домашньої їжі.

На цю публікацію мене надихнув один, здавалося б, непримітний випадок. У нашому будинку були посиденьки. Галасливі, з безліччю гостей, безліччю алкогольних узливань і веселощів. Так от, розбираючи пакети з продуктами, я натрапила на пачку “Мівіни”. Український аналог Доширак. Запитуючи, звідки в нашому домі ця гидота, я почула слабкий жіночий голосок: “Це я”. Тоді я почала пояснювати, чому не варто харчуватися подібними речами. А після довго ходила в роздумах, чому сучасні жінки вважають для себе нормальним напихати себе і близьких настільки страшними продуктами. Отже, щоб мене не звинуватили в порожньому просторікування, ризикну дати кілька практичних порад, як скоротити час на приготування не на шкоду якості.

Загалом, юним жінкам присвячується. Забудьте про напівфабрикати з суслятіни, викиньте з дому все штучне і шкідливе. Знищте запаси “Доширак” і бульйонних кубиків. Будьте уважні до їжі. Навіть не заради себе. Заради здоров’я близьких …

Порада 1. Озброїтеся пухлою зошитом. Так-так, цей пункт обов’язковий. Це налаштовує на робочий лад. У цей зошит ви без роздумів будете вносити ті речі, які слід запам’ятати. Крім того, це відмінна підгрунтя для Вашої самоорганізованості.

Рада 2.Научітесь готувати соуси. Приготування соусу не займе більше п’ятнадцяти хвилин, але істотно різноманітить Ваше меню. Адже курка в томатному соусі і шматочки курки в вершках з ананасами – це зовсім різні страви. Беріть рецепти зі старовинних кулінарних книг і знаходите їх на просторах Мережі. Використовуйте традиційні соуси і фантазуйте. Вибирайте мислимі і немислимі інгредієнти. Це допоможе заощадити час, насолоджуючись чудовим смаком страв. Звання “соусодельца” ще не раз Вас виручать.

Порада 3. Не бійтеся купувати кухонних помічників. Мультиварка, йогуртниця, блендер … Немає потреби вибирати дорогі і складні моделі. Якщо покласти руку на серце, то господині з головою вистачає основних функцій цих приладів. Простота і надійність – ось те, чим слід керуватися при покупці. Навіщо Ви купуєте мультиварку? Щоб Вам було простіше? Так от і беріть ту, яка буде варити Вам кашу, а не розмовляти ласкавим голосом. Витрати мінімальні, а користь – неоціненна.

Порада 4. Згадайте про простих гарнірах. Приготувати гречану кашу ненабагато складніше, ніж відварити пельмені. На жаль, багато пані впевнені, що готувати крупи – це вище їхніх сил. Ну а вже якщо в будинку є мультиварка, то мови взагалі немає. Розумна каструлька зробить все сама. Нині готувати крупи куди приємніше, ніж пару десятків років тому. Виробники подумали про наш час, і попередньо перебрали пшеничку, рис або кукурудзу. Плюс дбайливо обробили парою в більшості випадків, ніж заощадили ще кілька хвилин. Благо, асортименти пропонованих сьогодні каш вражає навіть фантазерів. Промити, посолити, заправити олією і-вперед, підкорювати вершини.

Порада 5. Використовуйте підручні засоби. Фольга, рукав, пергамент. Для того, щоб приготувати рибу у фользі, не потрібно ні краплі кулінарного таланту. Маринад, фольга – і від тарілки неможливо відтягнути за вуха. Практично будь-яке м’ясне блюдо можна приготувати, обернувши фольгою.
Мінімум зусиль, тимчасових витрат і нагляду. Чудове рішення для тих, хто поспішає.

Рада 6.Планіруйте. Пишіть списки. Щоб потім не виявилося, що для лобіо з квасолі не вистачає зелені чи спецій. Витратьте півгодини на вихідних і накидайте план меню. Щоденні пробіжки в магазин дуже вимотують. Подбайте про наявність всіх необхідних продуктів заздалегідь.

Рада 7.Делайте заготовки. Є вільна година? Приготуйте заправку для борщу. Покладіть у морозильну камеру, і в потрібний момент Вам залишиться просто занурити все в воду. У цю суботу не хочете нікуди йти, замерзли і втомилися? Розімніть пальці, втомлені від клавіатури – наліпити вареників. Тісто замісить хлібопічка, фарш измельчит блендер, а Ви з чоловіком проведете дивовижний вечір, обговорюючи насущні проблеми.

Рада 8.Готовьте салати. Ось Ви, наприклад, знали, що їсти салат з макаронами і шинкою? Приготування такої вкуснятінкі займе у Вас не більше півгодини. Але шлунок буде наповнений смачною, гарячою їжею. Чоловік неодмінно це оцінить. Салати дозволяють використовувати всього кілька інгредієнтів, підкреслювати їх смак заправкою і отримувати на виході поживна страва. Пара – трійка складових, вдала заправка – і вечеря у Вас в кишені.

Порада 9. Згадайте про запіканках. Це найдивовижніша область кулінарії, де безперешкодно сусідять вишня в пломбірі і баклажани з м’ясом. Докладаючи мінімум зусиль, можна отримати ситний і смачний вечерю. Або десерт, дивлячись, що Вам до вподоби. Та й взагалі, духовка повинна стати Вашим вірним другом. Вона, на відміну від варильної поверхні, не настільки ревнива і не вимагає стільки уваги. Вона задовольняється малим. Досить завантажити продукти і час від часу відвідувати її. О, а продукти в горщиках? Рум’яна картопелька, янтарна курочка, розсипчаста кашка … Захоплює дух і вимагає поклоніння.

Порада 10. Подружитеся, все-таки з готуванням. Лише майстерним майстрам кулінарія дає зрозуміти, що зовсім не вимагає ревного багатогодинного стояння біля плити. Для створення шедевра іноді достатньо і хвилини. Не нехтуйте уроками, які намагається Вам дати матінка Кулінарія. Тільки завдяки ним Ви дізнаєтеся, що у майстра справу спирається. Що іноді їжа готується сама, майже без Вашої участі. Тільки будьте слухняною ученицею.