Як запекти картоплю в духовці?

Що може бути ближче російській душі на обід, ніж картопелька? А якщо вона ще й приготовлена в духовці, то це свято! Блюдо неймовірно ароматне і смачне, красиве і апетитне. А чим же корисний запечена картопля? Взагалі в картоплі, крім калорій, містяться різні амінокислоти, калій (в перерахунку приблизно 560 мг на 100 г сирої маси), фосфор (приблизно 50 мг), також присутній магній, кальцій і залізо. Багатий картоплю і вітамінами (С, група В: В1, В6, РР; вітамін Д, К і Е), також у ньому присутні фолієва кислота, каротин і деякі органічні кислоти, такі як яблучна, лимонна, щавлева.
Але при смаженні і варінні більшість даних корисних речовин пропадають, так як термічна обробка згубна для органічних сполук. А ось якщо картопля запекти в мундирі, то вам вдасться зберегти нехай і не всю користь, але більшість корисних речовин і мікроелементів. Особливо калію, ось чому саме печена картопля рекомендується для вживання людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи.

Щоб приготувати картоплю правильно, врахуйте декілька корисних порад.

- Для запікання картоплі цілком намагайтеся вибирати бульби однакового розміру. Чим вони будуть дрібніше, тим швидше блюдо приготується. А для приготування картоплі в фользі, навпаки, перевагу віддають більш великим.

- Щоб отримати смачну страву з духовки, треба вибирати крохмалисті сорти. Також рекомендується брати для даних цілей бульби з рожевою шкіркою і м’якоттю жовтого або білого кольору.

- Якщо ви любите запікати картоплю з ароматними оліями (соняшниковою, оливковою або лляною), врахуйте, що олія, нехай навіть і найякісніше, під впливом високих температур руйнується. Його молекулярна формула розпадається, і ви в результаті отримаєте разом з ароматним картоплею порцію вільних радикалів та інших шкідливих речовин.

Але є спосіб запекти картоплю з маслом. Для цього запікайте картопля без масла. А в самому кінці приготування додайте спеціальне часникову олію. Готувати його просто. Вам знадобляться: півсклянки будь-якого рослинного масла за смаком, п’ять зубчиків часнику, трави та спеції, перець і сіль на ваш смак. Часник подрібнити і змішати з маслом, трави нашаткувати і додати в суміш, сюди ж додати сіль і перець. Все перемішати. Готову картоплю викласти в глибокий салатник, зверху полити приготоване масло. Потім накрити кришкою і дати настоятися п’ять хвилин. Можна подавати на стіл.

Якщо ж ви не шукаєте користі, а бажаєте приготувати щось особливе, то можна спробувати зробити фарширований картопля. Для цього очищаємо невеликі бульби. Далі ножем або спеціальними пристосуваннями видаляємо серединки з картоплі. В отримані отвори вкладаємо фарш. Його можна купити готовий або зробити домашній. Зверху картоплю змастити сметаною. Всі запікати в духовці приблизно 30-40 хвилин. Подавати можна порційно, зверху прикрасивши молодою зеленню.