Як засолити форель в домашніх умовах

Не буду довго «розтікатися думкою по древу» про те, яка буває форель і про її місцях проживання. Моє завдання розповісти про те, як засолити цю рибку в домашніх умовах. А по сему, відразу нагадаю, що побутує думка, що м’ясо самки форелі ніжніше, ніж у самця. Особини різної статі відрізняються за розміром: самки більші тілом, а голова у них меншого розміру. Якщо є можливість вибору, то краще використовувати рибку «молодші». Для цього потрібно придивитися до нижньої щелепи – у «старичків» її кінець буде загинатися вгору. Вибрали? Відмінно! Тепер про сам процес.

Точніше буде сказати «процесах», тому що способів засолювання в домашніх умовах декілька . Все залежить від Ваших переваг і від того, яку форель використовуєте – охолоджену або заморожену. Можна приготувати солону форель в маслі. Такий рецепт дозволить куштувати готовий делікатес через 12 годин. Природно, спочатку рибу чистимо. Потім розрізаємо вздовж по хребту і відокремлюємо від кісток, знімаємо шкіру. Далі нарізаємо її на тонкі скибочки. Змішуємо цукор і сіль, яких беремо 1 і 2 столові ложки відповідно, на 1 кг риби. Скибочки риби укладаємо в емальовану або скляну ємність шарами, змащуючи маслом і пересипаючи сумішшю. Черевце форелі краще укладати зверху і не змазувати маслом, тому що ця частина дуже жирна сама по собі. Посуд з рибкою витримуємо спочатку протягом години при кімнатній температурі, а потім – на 12 годин у холодильник.

Тим, хто намагається вживати поменше солі, можна приготувати малосольну форель. Якщо готувати за цим рецептом ввечері, то вранці вже можна буде насолоджуватися бутербродами з ніжною рибкою. Спосіб цей досить простий, тому що не потрібно ні чистити рибу, ні знімати шкірку. Сіль потрібно велика, а от кількість її буде залежати від розміру риби, але вона вся має бути, як би, припорошена. Заздалегідь змішайте сушений кріп, мелені коріандр і чорний перець. Після того, як обсипали форель сіллю, обов’язково збризніть лимонним соком і зверху посипте сумішшю спецій. Перекладаємо в посуд для засолювання і, накривши кришкою, залишаємо на ніч. Не дивуйтеся, що не довелося чистити рибку. Вранці шкурка елементарно зніметься разом з лускою.

І ще один рецепт, який хороший тим, що дозволяє готувати заморожену рибу (без розморожування!). Потрібно приготувати розсіл, для якого потрібно 4 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру розчинити в 1 л гарячої води. Такої кількості буде достатньо для риби вагою близько підлозі кілограма. Поки розсіл буде остигати, ріжемо рибу на тонкі шматочки, одночасно видаляючи кістки. Заливаємо форель остившім розсолом на 2 години. У холодильник прибирати не потрібно. Після закінчення цього часу, перекладаємо рибку в інший посуд і заливаємо маслом (краще рослинним). Все, вона готова до вживання. Ось такий чудовий рецепт «на швидку руку».

Вибирайте, який із способів Вам більше до душі і насолоджуйтеся смачною рибкою, яка дуже корисна тим, що містить цінні поліненасичені кислоти Омега-3, які сприяють зміцненню стінок судин і зниженню рівня холестерину в крові. При помірному посоле її ніжне м’ясо, «дозревая», набуває не тільки дивовижний смак, але і зберігає всі свої корисні властивості.