Як зробити майонез в домашніх умовах

Зима – це якраз той період, коли свята йдуть практично один за іншим: Новий рік, Різдво і т. д. А який же новорічний стіл без традиційного олів’є, а також інших страв, до складу яких більшою чи меншою мірою входить майонез?

Звичайно, на сьогоднішній день існує безліч різноманітних торгових марок, що випускають майонез різної жирності і за різною ціною. Купити його можна в будь-якому, навіть невеликому, магазині – в цьому немає нічого складного. Але якщо Вам хоч трохи дорого Ваше здоров’я і здоров’я членів Вашої родини, то Ви обов’язково подивіться не тільки на ціну майонезу, але і на його склад. І що ми бачимо? Безліч компонентів, які мало того, що не принесуть ніякої користі, але й навпаки – можуть негативно вплинути на Ваше здоров’я.

Однак повністю відмовитися від вживання в їжу майонезу буде вкрай важко. І що ж тоді робити? Відповідь дуже проста – зробити майонез самостійно в домашніх умовах. Як? – Зараз дізнаєтеся.

Для початку необхідно придбати всі необхідні інгредієнти.

Отже, для приготування домашнього майонезу Вам знадобиться:

1. Рослинна олія – 1 стакан. В ідеалі це має бути оливкова олія, яке є основним компонентом майонезу. Можна, звичайно, взяти і звичайну соняшникову олію, але, на думку фахівців, смак майонезу буде трохи не таким, як має бути. Але, як мовиться, на смак і колір товариша немає, тому кожен вибирає те, що йому більше подобається.
Головна умова – масло повинно бути рафінованим.

2. Яєчні жовтки – 2 шт. Беремо саме жовтки, оскільки для приготування майонезу вдома білки не використовуються. Щоб майонез вийшов справді смачним, яйця повинні бути свіжими і бажано домашніми.

3. 0,5 ч. л. солі, 1 ложка цукру і 1 ст. ложка свіжовичавленого лимонного соку. Ну, тут все ясно – ці інгредієнти потрібні для того, щоб надати потрібний смак майонезу. Це основні компоненти, які входять до складу домашнього майонезу. Крім них можна також використовувати різні добавки (гірчицю, хрін, часник, цибуля, зелень або які-небудь спеції), але це вже залежить від Ваших особистих смакових переваг.

Коли всі інгредієнти є, приступаємо безпосередньо до приготування майонезу. Для початку змішуємо яєчні жовтки, сіль і цукор. За допомогою віночка (!) Із середньою швидкістю перемішуємо за годинниковою стрілкою до тих пір, поки крупинки цукру і солі до кінця не розчиняться. Після цього, продовжуючи потихеньку перемішувати віночком отриману суміш, додаємо рослинне масло по одній чайній ложечці за один раз (додали – перемішали і т. д.). Далі додаємо лимонний сік і (за смаком) гірчицю.

Ось і все! В результаті у Вас повинна вийти густа, однорідна маса – це і є саме такий майонез, який не страшно вживати в їжу. Його Ви зможете додавати в будь-які страви без побоювання, що якісь компоненти майонезу можуть зашкодити Вашому здоров’ю.

Звичайно ж, приготування майонезу в домашніх умовах – це процес більш тривалий і витратний, ніж покупка його в готовому вигляді, на зате Ви будете стовідсотково знати, що він свіжий і з чого приготований. На завершення можна сказати тільки одне: не варто економити на своєму здоров’ї! Вживайте в їжу якісні продукти і будьте здорові!