Як зробити смачну бринзу будинку?

Бринза – найцінніший продукт для людського харчування. Скажемо більше, роблячи її будинку – ви вбиваєте відразу двох зайців. По-перше, ви абсолютно впевнені в якості цього продукту (погодьтеся, в наш неспокійний час це так важливо). По-друге, ви робите її по своєму смаку, а значить, не доведеться «викидати гроші на вітер», як це трапляється, якщо випадково купиш несмачну бринзу в магазині.

А чи знаєте ви, що бринзу людство вживає вже близько семи тисяч років. Ого, скажіть ви! Так! Згідно з однією красивою легендою, бринза була «відкрита» одним з аравійських купців, який відправившись в далеку дорогу за товаром. З собою він узяв бурдюк з молоком. Бурдюк раніше робили з овечого шлунка. І цей бурдюк був саме таким. Коли купець вирішив перекусити, він відкрив бурдюк. Але, молоко в ньому збилося в кому і відкинуло воду. Спробувавши те, що залишилося від молока, купець був дуже задоволений – йому сподобався новий продукт. Ось приблизно так була відкрита наша бринза.

Отже, давайте спробуємо зробити самостійно бринзу, у своїх домашніх умовах.

Для цього приготуйте, будь ласка, три літри свіжого молока, грам шістсот гарною сметани, можна жирної, шість яєць, одну – три столові ложки солі (кількість солі залежить від ваших уподобань – любите дуже солону бринзу, беріть три ложки, немає – беріть менше) .

Тепер приступаємо до самого процесу приготування.

Змішуємо сметану, яйця і сіль. Для зручності і швидкості можна перемішувати це все за допомогою міксера.

Далі, кип’ятимо молоко, і в нього кипляче, вливаємо підготовлену суміш. Варимо на повільному вогні, але, обов’язково при цьому постійно помішувати ложкою. І ось коли вся маса згорнулася в молоці можна викладати її в марлю, яка розкладена в друшляку. Коли стече сироватка, покладіть на бринзу небудь прес. Коли бринза повністю охолоне, з неї перестане виділятися сироватка, викладаємо вийшов сир в ємність і ставимо в холодильник.

Прокинувшись вранці, нарізавши акуратними скибочками, власноруч зроблену бринзу (нарізається бринза дуже легко), ви можете насолоджуватися легким сніданком під ніжний і підбадьорливий аромат кави або чаю. Це вже, як кому подобається.

А зараз, варто розповісти тимчасові подробиці приготування бринзи. Щоб ви на всі сто відсотків переконалися, наскільки це легко і вигідно.

Три літри молока будуть закипати приблизно дванадцять – п’ятнадцять хвилин. За цей час можна приготувати суміш – яйця, сметана, сіль. На те, щоб сироватка відокремилася від сиру, знадобиться приблизно шість – десять хвилин помішування при варінні бринзи. Далі зливаємо все в друшляк і ставимо сироватку під прес приблизно п’ять – шість годин. Потім в холодильнику бринза повинна полежати хоча б годинку, до того як її можна різати і подавати до столу.

Підведемо підсумки. Всього на приготування бринзи піде не більше восьми годин, при цьому вашого особистого часу займеться всього якихось півгодини (решту часу бринза «доходить» сама).

Ну що, тепер ви переконалися, наскільки просто, вигідно і практично готувати бринзу будинку, на власній кухні і власними руками?

Тоді, приємного вам апетиту!

P.S. Любителі екзотичних смаків можуть додати в передостанній стадії приготування бринзи, дрібно нарізану зелень (кріп, петрушка, кінза). Це додасть бринзі східних ноток і прикрасить її зовнішній вигляд.