Як зробити суші вдома?

Японська кухня давно зайняла свою нішу в ресторанному бізнесі багатьох країн. Кухарі своєю майстерністю підкорюють гурманів. Любителі смачно поїсти повертаються в ці заклади знову і знову. З рестораном все зрозуміло: професійно, смачно, красиво, але … дорого. Далеко не кожен любитель суші може собі дозволити часті походи в подібні заклади. Для них пропоную альтернативу – зробити суші в домашніх умовах самостійно.

Як зробити суші вдома? Для цього знадобляться необхідні інгредієнти, які можна придбати в будь-якому великому супермаркеті, трохи часу (від години до двох) і бажання. Цілком можливо, що форма ролів в перший раз не буде ідеальною, але на якості смаку це ніяк не відіб’ється. Для першого разу спробуємо приготувати роли під назвою Макі. Роли складаються з рису, морепродуктів і овочів, всі перераховані інгредієнти загортаються в норії, так звану морську водорість. Отже, приступимо.

Перший етап – приготування рису. Звертаю вашу увагу, що для суші необхідний спеціальний рис, саме він є найважливішим з усіх інгредієнтів. З однієї чашки рису виходить дві невеликі порції ролів. Промиваємо його, поки вода не стане прозорою. Зливаємо воду, обсушуємо. Заливаємо 0,25 л. води і ставимо варитися. Доводимо до кипіння при максимальній температурі, прикручуємо вогонь до мінімуму і варимо 12 хв. Знімаємо з плити, даємо йому настоятися ще чверть години.

Готуємо заправку: 25 мл. рисового оцту з’єднуємо з 5 г. солі і 15 гр. цукру, розмішуємо до повного розчинення. Додаємо заправку в рис, попередньо викладений на деко або в іншу неглибоку ємність. Ретельно, але акуратно перемішуємо дерев’яною лопаткою. Залишаємо до повного охолодження.

Начинка для ролів може бути довільна, наприклад, можна використовувати різні види риб або крабове м’ясо. Головна умова – риба повинна бути охолодженою, а не замороженою. Підійде філе лосося, тунця. З овочів можна покласти огірок, авокадо. Японський майонез кладуть за бажанням, він дає блюду солодкуватий присмак (на любителя).

За допомогою бамбукового килимка закочує рис з начинкою в морську водорість. Слідкуйте, щоб її гладка сторона була зовні рола. Викладайте продукти на шорстку сторону.

Беремо цілий лист норі, намочивши руки, однаковим шаром розподіляємо на ньому рис. Вгорі залишаємо близько двох сантиметрів вільними. Можна змастити шар рису майонезом. Риба і овочі повинні бути нарізані тонкими смужками. Тепер розкладіть начинку від краю до центру водорості. Притримуючи продукти, підніміть край килимка, поки верхній шар не доторкнеться нижнього. Загорніть килимок назовні. Так продовжуйте до кінця протилежного краю. Готовий рол відкладіть в сторону і беріться за наступний.

Для різання ролів необхідний гострий ніж. Рясно змочіть його в оцтову воду, простежте, щоб змогти вся поверхня ножа (на сухий нож прилипне рис). Візьміть заготовку і покладіть її на дощечку швом донизу. Розріжте по центру, потім кожну половинку розділіть ще на кілька частин. Така послідовність нарізки дозволить домогтися однакового розміру ролів.

Роли готові, можна подавати їх до столу. Красиво викладіть шматочки на тарілку, в піалу налийте соєвий соус.
Любителям гострого покладіть на тарілку японський хрін Васабі. Не забудьте про палички, негоже їсти суші вилками. Занурюйте роли в соус і відправляйте в рот. Приємного вам апетиту!