Як зробити вареники з сюрпризом?

Погодьтеся брати слов’яни, що справжні вареники вміють готувати лише українські господині. Тому що це вміння їм передається генетично. У справжніх хохлушек вареники не просто смачні – вони смачні! А ще апетитні, ніжні і м’які, як пухова подушка – пухкенькі і Запашні як казала моя бабуся (ох, так і тягне перейти на мову). Цей кулінарний шедевр найкраще готували в українських селах і секрети приготування передавали у спадок своїм дочкам. Хоча ніякого особливого секрету-то і немає – вареники потрібно відчувати і любити. А то заморожене подобу, яке зараз продається в супермаркетах, у мене навіть язик не повертається назвати варениками.

Примітно, але спочатку вареники були «бусурманська», тобто турецьким блюдом, яке називалося дюш-вара. Запорізьким козакам дуже припали до смаку варені шматочки прісного тіста з м’ясною начинкою – їх стали називати варанікі, а потім більш звично для українського вуха – вареники. А українські господині так удосконалили це блюдо, що вже в XVIII столітті воно лише віддалено нагадувало турецьке худосочних дюш-вара.

Існує маса рецептів приготування вареників. Тісто може бути приготоване на воді, кислому молоці (кефір, кисле) або сироватці. Можна зробити заварне або дріжджове тісто. А яке розмаїття начинок: гречка, лівер, печінка, м’ясо, картопля з цибулею, гриби, тушкована свіжа або квашена капуста, солоний або солодкий сир, мак. А влітку – вишня, шовковиця, полуниця, малина. Хоча взимку можна класти в вареники і заморожену вишню.

Ліплять варенички у формі півмісяця – символу української ночі. Варять у великій кількості киплячої підсоленої води не більше 7-10 хвилин. А можна готувати вареники і на пару, по 3-4 хвилини з кожного боку – так вони виходять більш м’якими, легкими і пухнастими.

Готові вареники викладають у глибоку тарілку (в ідеалі – в глиняну миску), в якій їх чекає цибуля зі шкварками або розтоплене вершкове масло. Так наші варенички добре Опішне і не злипнуться. А солодкі вареники, навпаки, потрібно викладати на плоске блюдо, зверху полити розтопленим вершковим маслом, можна притрусити цукром або цукровою пудрою – це вже, хто як любить. А їдять вареники обов’язково зі сметаною, вершками, а солодкі ще й з медом, краще травневим.

Вареники можна їсти цілий рік і в будні, і в свята – різноманітність рецептів і начинок дозволяє зробити це блюдо і пісним, і святковим. Не дивно, що найпоширенішим ворожінням на Старий Новий Рік є ворожіння на варениках. А для цього їх потрібно приготувати з сюрпризом. Сюрприз, який попадеться в варенику, віщує події майбутнього року. Дуже цікаво, коли вареники ліплять всією сім’єю або великою компанією, і кожен кладе свій сюрприз, невідомий іншому. Але спочатку замісити тісто, а спосіб вибирайте будь.

Холодне тісто

У глибоку миску виливаємо стакан дуже холодної води, додаємо ложку рослинної олії, дрібку солі і щіпку негашеним соди. Тепер поступово підсипаємо борошно і вимішуємо тісто спочатку ложкою, а потім рукою. Кількість борошна може варіюватися, воно залежить від її клейкості, але зазвичай на склянку води йде приблизно три склянки борошна. Тісто вважається готовим, якщо при спробі відірвати шматок, воно не тягнеться, а відділяється шматочком. Готове тісто скачуємо в кулю, накриваємо і залишаємо на півгодини – так воно стане більш еластичним.

Таким же способом можна замісити тісто на кислому молоці, кефірі або сироватці. Таке тісто виходить більш м’яким і ніжним, ніж замішане на воді. Тільки в цьому випадку, не потрібно додавати рослинне масло. Моя бабуся – велика майстриня з приготування вареників – визнавала тільки вареники на пару, з тіста, замішаного на кислому молоці або сироватці. «Що ми голодранці якісь, щоб на воді місити» – говорила вона. І для мене такі вареники назавжди залишилися найсмачнішими.

Заварне тісто

У глибоку миску насипаємо у вигляді гірки дві склянки борошна. Зверху робимо невелике поглиблення, в яке додаємо дві ложки рослинної олії і щіпку солі. Тепер туди ж вливаємо склянку окропу, постійно розмішуючи муку ложкою, щоб вона рівномірно заварилася. Коли ми добре розмішати і розімніть тісто, у нас вийдуть великі крихти. Після цього насипаємо пару ложок борошна на стіл або на дошку, викладаємо туди наше тісто і добре вимішуємо його руками. Правильно заварені тісто не липне до поверхні і не кришиться, а на очах стає еластичним і податливим. Тепер скачуємо його в кулю, накриваємо і залишаємо на годину.

Дріжджове тісто

Три склянки борошна, пів пачки сухих дріжджів, пів чайної ложки солі, чайна ложка цукру, склянку теплої води або молока. Борошно, дріжджі, сіль, цукор добре перемішати, додати молоко або воду. Замісити тісто. Готовність тіста визначається так само – воно має бути еластичним і не повинно липнути до рук.
Дріжджове тісто теж залишаємо накритим хвилин на сорок.

Тепер тісто, замішане одним з вищеописаних способів, розгортаємо (не дуже тонко), вирізаємо склянкою кола, кладемо в середину заздалегідь підготовлену начинку. І, звичайно ж, не забуваємо про сюрпризи. На Святки вареників має бути обов’язково багато і з різними начинками: половину можна зробити з сюрпризами (переважно приємними), а половину – без.

В якості сюрпризів найчастіше кладуть монетки – до грошей, а колечко – звичайно ж, до весілля або вірної любові. Гудзик – до обновок, квасоля або вишнева кісточка – до додатку в родині. Дуже солодкий вареник – до солодкого життя, а вареник із сіллю – до сліз і сварок. Якщо вам попався вареник з пшоном – весь рік пройде в порожніх клопотах, а з рисом – до успіху в справах. Лавровий лист – до визнання і слави, родзинки – до підвищення по службі, перець – до гострих відчуттів. Шматочок кураги віщує радість, а журавлина – нерозділене кохання. Вареник з гречкою – до достатку, з вишнею – до удачі, а з капустою – природно до грошей. Якщо вам трапилося зернятко пшениці – чекайте підвищення зарплати, а якщо часник, то труднощів у майбутньому році не уникнути. Волоський горіх, шматочок огірка і гілочка кропу віщують міцне здоров’я. Морква обіцяє нові знайомства, а яблуко – тихе і спокійне життя. Нитки, звичайно ж, до дороги: біла – до далекої, чорна – до близької, а якщо ще й з вузликами, то утруднень не уникнути. Сірник обіцяє новий будинок, а скріпка – несподівану зустріч. Карамель обіцяє нову любов або романтичне захоплення, а кавове зернятко – бурхливе світське життя.

Але вареники з сюрпризом можна готувати не тільки на Святки. Тільки в цьому випадку краще заздалегідь попередити гостей, що вареники не прості, щоб не затьмарити вечір поламаними зубами або проковтнутими гудзиками.

Смачного вам, як кажуть українці, і тільки приємних сюрпризів!