Як зварити яйця?

Давним-давно в деякій державі помер кращий королівський кухар. Усім бажаючим зайняти його місцево видали літр води, трохи солі і сказали додати до цього ще один інгредієнт і приготувати смачну страву. З усіх претендентів на посаду кухаря впорався тільки одна людина, яка … зварив яйця.

Яйця представляють величезну поживну цінність, одночасно будучи цікавим і, найголовніше, легкодоступним і недорогим продуктом. Як і молоко, яйця вважаються «готовою їжею», адже їх можна вживати сирими (просто випити або зробити “гоголь-моголь”). Та й способів їх приготувати – ніяк не менше кількох десятків.

Як зварити яйця?

Я думаю, що всім відомо, скільки потрібно варити яйця, щоб вони вийшли «потрібної консистенції». Тепер відповімо на питання ЯК їх зварити правильно. Для початку переконайтеся, що яйця – свіжі. У лежалих яєць – шкаралупа сильно блищить. Запам’ятайте, що яйця з холодильника відразу варити не можна – велика ймовірність, що вони потріскаються, так що дайте їм нагрітися! Також радять варити яйця в невеликій ємності на слабкому вогні і стежити за тим, щоб вода не википіла. Не перетравите яйця – жовток покриється негарним темним нальотом, а білок за зовнішнім виглядом стане схожий на гуму! До речі, якщо яйця дуже свіжі (їм не більше трьох днів), то варити їх треба хвилини на три довше. У воду для варіння яєць незайвим буде додати трохи оцту і солі.

Ми звикли, що відразу після того, як яйце зварилося, потрібно помістити його в прохолодну воду, тоді почистити його стане набагато легше. Однак, набагато простіше буде відразу після того, як Ви дістали зварити яйця з каструлі, розтріснутися шкаралупу, змити її маленькі шматочки під холодною проточною водою, а потім, давши яйцю остаточно остигнути (теж у воді), почистити його, починаючи з тупого кінця. Так само радять перед початком очищення кілька разів інтенсивно струснути яйце, тільки не перестарайтеся!

Технічний прогрес не обійшов стороною і приготування яєць, до речі. Не так давно з’явилися яйцеварки, які гарантовано зварять яйця саме до того ступеня, яку ви задасте!

Традиційно яйця варять, не знімаючи з них шкаралупу, але існують і такі рецепти, коли яйця розбивають і варять вже очищеними. Наприклад, яйця-пашот. Найчастіше їх використовують в бутербродах і салатах, але також вживають як окрему страву.

Яйця-пашот цікаві тим, що проварюються вони дуже рівномірно, а білок по консистенції – дуже ніжний і пухкий.

Приготувати їх досить легко – коли вода тільки починає кипіти, в неї розбивають одне або кілька свіжих (обов’язково) яєць і варять рівно хвилину. Після закінчення цього часу яйця-пашот готові! Так для цього способу приготування яєць час має дуже велике значення, радять користуватися таймером.

Є ще один спосіб зварити яйця без шкаралупи. Для цього невелика чашка вистилається харчовою плівкою, туди розбивається яйце. Плівку збирають, перев’язують нитками і опускають у киплячу воду. Варять 4-5 хвилин. До речі, при бажанні в «мішечок» окрім яйця можна покласти овочі або шинку.