Як з'явилася картопля - фрі?

О-о, версій про те, як з’явилося таке блюдо, картопля фрі, є чимало.

Одна з легенд – назвемо даного роду версію саме так – свідчить, що картопля фрі винайшов, звичайно ж, Леонардо да Вінчі. Його приятель і суперник Амеріго Веспуччі, кажуть, по поверненню з подорожі до Нового Світу, привіз і подарував Леонардо декілька дрібниць, в тому числі, тютюн і картоплю. Картопля Леонардо став успішно вирощувати, складаючи і рецепти його приготування. Так от, один з рецептів, нібито, був складений таким чином, що картопля нарізати скибочками і смажився в розпеченому оливковій олії. А що це, якщо не картопля фрі?

Ще одна версія свідчить, що вперше стали робити картопля фрі в Бельгії ще в останній чверті 17 століття. Мовляв, жителі долини річки Маас між містечками Льєж і Дінантом, дуже любили смажену в маслі рибу, нарізану тонкими скибочками-брусочками. А коли риби не було, пристосувалися так само смажити картоплю. Пізніше, вже в другій половині 19 століття, якийсь заповзятливий бельгієць Фріт став торгувати такою картоплею на винос. І – пішло-поїхало прямо до сьогоднішнього дня, коли картопля фрі став популярним блюдом всіх ресторанів фаст-фуду. Сама ж картопля отримала ім’я цього торговця.

Ще ця картопля зветься французької (в США). Це тому, що під час Першої Світової війни це блюдо, завдяки союзникам-бельгійцям, спробували американські солдати. А оскільки бельгійські солдати були франкомовними, то і картоплю прозвали «французькою».

Самі американці говорять, що це зовсім не так. Мовляв, картопля фрі – це їх первісний винахід. І посилаються на 1861 рік, коли служив шеф-кухарем в ресторанному готелі Saratoga Spring в передмісті Нью-Йорка хтось Джордж Крум. Готував він пречудово, всі відвідувачі його хвалили, крім одного: залізничного магната і мільйонера, старого Корнеліуса Вандербільта. Найбагатшого на той час людини Америки в стравах Крума не влаштовувало все: то м’ясо не просмажене, то суп холодний, то зелень, блін, млява. Не догодити було старого з його поганим характером.

Одного разу вибагливий стариган довів кухарів Saratoga Spring до сказу, тричі повертаючи на кухню страва з картоплі. Мовляв, він був порізаний занадто крупно. Тоді Крум самоособисто нашаткувати картопля дуже тонкими скибочками і обсмажив його в маслі. Мовляв, хотів дрібніше, старий шкарбан, – отримай! Однак донині демарш шеф-кухаря не тільки не розлютив вкінець Вандербільта, але викликав абсолютно зворотну реакцію. Стариган з жадібністю проковтнув картопля і залишився задоволений, чого не траплялося ніколи! Так з’явилося нове блюдо … Правда, точно таку ж легенду розповідають і про появу картопляних чіпсів, але суть одна: картопля тонкими часточками, обсмажені в олії – винахід американців!

Таку картоплю стали смажити незабаром в багатьох ресторанах Америки, а потім – і всього світу. А потім з’явилася картопля фрі в пакетиках …

Багато чого говорять про картоплю фрі. Мовляв, стимулятори та пестициди зробили це блюдо шкідливим, олія для смаження картоплі фрі – не якісне і використовується по декілька разів, а сама картопля до приготування була заморожена і розгубила всю свою користь.

Але ж смачно, чорт забирай! До того ж, картоплю фрі цілком легко можна приготувати вдома. Зі свіжих бульб та із застосуванням хорошого масла …