Як з'явився шашлик?

Шашлик був першою їжею людини розумної. Забили звіра і приготували – ось і вся кулінарія! Звичайно, в ті часи довго не думали щодо всяких там спецій, Маринівка і якихось надмірностей. Швидше за все, це було просто смажене на багатті м’ясо.

Абсолютна більшість мешканців нашої країни вважають, що шашлик – це чисто кавказьке блюдо. Це абсолютно невірно. У багатьох народів світу шашлик теж є найдавнішим стравою. Як ви розумієте, слово “шашлик” зовсім не кавказького походження.

Визначити точне походження шашлику просто неможливо. Адже смажене м’ясо з’явилося давно і було присутнє на всіх континентах. Але той факт, що саме кавказькі народи придумали сучасний шашлик зі спеціями і Маринівка, не викликає жодних сумнівів.

Шашлик був відомий в нашій країні ще до 18 століття. У 16 столітті “вертіння” на рожні кури, качки і зайці були улюбленими ласощами правлячих в той час царів.

Шашлик – дуже смачне соковите блюдо, яке прийнято їсти під келишок доброго сухого вина. Шашлик знайомий багатьом гірським народам світу. Назва цієї страви, по завіреннях лінгвістів, є, безсумнівно, тюркським. Хоча в Азербайджані, наприклад, його називають “кебаб”, а у Вірменії “хоровац”. У західних країнах шашлик на шампурах, як у нас, практично ніхто не робить. Там м’ясо смажать на решітці, зрідка перевертаючи.

На превеликий жаль, те, що ми зазвичай готуємо на вугіллі, назвати шашликом можна з натяжкою. Ми не скаржимося на цей факт, поки де-небудь не спробуємо шашлик справжній. Адже приготування шашлику – це цікавий і захоплюючий ритуал. Супроводжується цей ритуал не лише багаттям і м’ясом, але і свіжими помідорами, зеленню, сиром, печеними овочами і, звичайно, вином.

Захотіли зібрати друзів і приготувати шашлик? Відмінно! По-перше, необхідно вибрати м’ясо. Звичайно, ніхто сьогодні не буде говорити про те, що підійде виключно баранина. Сьогодні шашлик готують з курки, свинини, осетрини, загалом, майже з будь-якого м’яса або риби. Потім м’ясо потрібно замаринувати. Класичної Маринівка вважається поєднання цибулі, перцю, солі й оцту. Все це перемішується і залишається на кілька годин, а краще на ніч. Все що вам залишиться зробити – це розпалити багаття і, власне, посмажити сам шашлик. Почастіше крутите шампура, щоб він не згорів. Пару слів про вино. До страв із м’яса прийнято подавати сухі червоні вина. Вважається, що шашлик з горілкою і пивом це моветон, але в Росії вважають моветоном самі ці вирази.

На столі шашлик повинен стояти в центрі, а всі інші страви у жодному випадку не повинні відтіняти головного ласощі. Не треба готувати з м’яса небудь ще, не треба наготавлівать безліч салатів. Додайте до шашлику нарізані овочі, свіжу зелень, трохи сиру і хліб. Можете запекти на шампурах овочів, але не більше. Покладіть, в першу чергу, по кілька шматочків гостям, і тільки потім собі. Скажіть тост, і, як то кажуть – понеслася.

Незважаючи на розхожу повір’я, нібито пиво і горілка, а також віскі та ром, погано йдуть з шашликом, можу сказати, що все це нісенітниця собача. Поєднуються, ще й як!