Які макарони найкорисніші?

Те, що з макаронів можна приготувати масу смачних страв сумнівів ні в кого не викликає, а от в їх користі сумніваються багато. Це й не дивно, адже на прилавках наших магазинів найчастіше можна зустріти сумнівної якості недорогі вітчизняні макарони, виготовлені з пшениці м’яких сортів. Користі від них дійсно небагато, тому що корисність макаронів безпосередньо залежить від їх якості.

Отже, чи корисні макарони, і якщо так, то які? Почну з того, що батьківщина макаронів – Італія, а рasta, як називають італійці все макаронні вироби – популярне блюдо, його їдять і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Тим не менш, італійці, прямо скажемо, не найповніша нація в світі. Так в чому ж справа? В якості італійських макаронів. Їх виробляють з твердих, грубих сортів пшениці. У таких макаронах зберігається корисна для нашого організму рослинна клітковина, міститься білок, вітаміни групи В і РР, мікроелементи: калій, магній, фосфор. Такі макарони – джерело енергії, тому що вони складаються з складних (повільних) вуглеводів. Поступово розщеплюючись в нашому організмі, повільні вуглеводи надовго заряджають нас енергією, дають відчуття ситості, а не осідають на боках і стегнах.

А як же розпізнати корисні макарони?

По-перше, дивіться на упаковку, на ній обов’язково має бути вказана група макаронів. Всі макаронні вироби в залежності від сорту борошна і її якості поділяються на три групи: А, Б, В. До групи А відносяться вироби, виготовлені з твердих сортів пшениці, до групи Б – з склоподібної пшениці, а до групи В – з м’якої пшениці . Існує і поділ на класи. До I класу відносяться вироби з борошна вищого гатунку, а до II класу – першого сорту. Поважаючі себе виробники обов’язково вказують цю інформацію на упаковці. На якісному продукті обов’язково буде приблизно такий напис: «Група А, клас I», в англійській мові цьому відповідає напис «durum», в італійському «semolina di grano duro». Це означає, що макарони виготовлені з пшениці твердих сортів. А за італійськими мірками тільки такий продукт має право іменуватися макаронами. Зі звичайної хлібопекарської рафінованого борошна, що відноситься до групи В в Італії макаронів не випускають, а у нас такі зустрічаються.

По-друге, читайте склад. Якщо в складі макаронів крім води і муки нічого не написано, значить, ви зробили правильний вибір. Якщо ж там згадуються ще й яйця, барвники і різні добавки, краще залишити такий продукт на полиці, користі від нього не багато.

По-третє, корисні макарони легко розпізнати за зовнішнім виглядом. Зазвичай вони кремового або світло-коричневого кольору і мають гладку склоподібну текстуру. На таких макаронах обов’язково будуть видні чорні вкраплення, це не що інше, як частинки зерна або іншими словами та сама корисна рослинна клітковина, яка очищає наш організм, виводить шлаки, поліпшує обмін речовин. І ще, якщо на дні пачки ви побачите зламані шматочки макаронів або крихти, значить вони виготовлені не з твердих сортів, справжні макарони не ламаються.

Якісні макарони з твердих сортів пшениці не розварюються, не злипаються і не перетворюються на безформну масу якщо їх навіть на деякий час залишити у воді. Звичайно, вартість таких макаронів набагато вище, але якщо ви прихильник здорового харчування й стежите за своєю фігурою, економити не варто.

Звичайно, не всім такі витрати по кишені і якщо ви зазвичай купуєте макарони не найвищої якості, важливо запам’ятати одне правило: будь-які макаронні вироби головне не переварювати! У переварених макаронів відразу ж підвищується глікемічний індекс, тобто це вже швидкі вуглеводи, що призводять до різкого підвищення глюкози та стрімкого викиду інсуліну, а в результаті через деякий час ми знову відчуваємо себе голодними, а неперероблені в енергію вуглеводи міцно осідають в жирових депо. Звідси і зайві кілограми. Макарони краще недоварена і залишити на пару хвилин в каструлі під закритою кришкою. Так вони дійдуть до готовності і будуть більш корисні для нашого організму.

Звичайно, важливим є і те, з чим ми їмо макарони. Найкращим поєднанням є тушковані гриби, овочі, різні овочеві та соєві соуси. Якщо ви не на дієті, можна дозволити собі макарони з сиром. А ось поєднувати макарони з м’ясом і тваринами жирами не варто. Це не просто невдале, а прямо таки вбивче поєднання для нашого організму.
Саме від такої їжі у нас з’являються проблеми зі здоров’ям і зайві кілограми. А ідеальний варіант – просто зварити макарони, додати спецій або запашних трав і збризнути їх оливковою олією. І ще, на думку дієтологів, пізня вечеря таки не найкращий час для макаронів, тому після сьомої вечора краще про них забути.

Ось і все, що потрібно знати про макаронах, щоб з користю для здоров’я насолоджуватися їх смаком. Загалом, вuon appetito, як кажуть італійці!