Які рослини називають пряними?

У всіх нас удома є на кухні прянощі. Хочу розповісти про них докладніше.

Пряними рослини називають ті рослини, в кореневищах, листках і плодах яких містяться ароматичні або гостро смакові речовини. А ще ці рослини дуже корисні, тому що в них містяться ефірні олії, а так само органічні кислоти, фітонциди, вітаміни і біологічно активні речовини.


Ще в давнину люди цінували ці приємно пахнуть рослини. Стародавні люди за допомогою пряних рослин виконували свої ритуали. Пізніше люди навчилися використовувати пряні трави для додання смакових якостей страв, і в лікарських цілях.

Сучасній людині відомо більше 200 видів цих унікальних рослин, які додають різноманіття в нашу їжу. Багато хто з пряних рослин, таких як чорний і духмяний перець, мускатний колір і горіх, ваніль, кориця, гвоздика, являють собою рослини, які дуже повільно ростуть, такі як чагарники, тропічні ліани і дерева. В якості прянощів використовуються всі частини рослин: корені, кореневища, плоди, не розкрилися квіткові бруньки, висушені насіння і т.д.

Раніше всі народи прагнули здобути собі прянощі, які цінувалися інший раз навіть вище ніж золото і срібло. Через високу цінності заморських прянощів, торговці і купці в Стародавньому світі йшли на ризиковані подорожі. Адже такі прянощі як чорний перець, кардамон, мускатний горіх доставлялися в Європу за допомогою каравану з Індії. Незліченну кількість разів торговці і купці платили величезні мита за перевіз вантажу і були мішенню для розбійників.

Дві могутні держави, Іспанія і Португалія, змагалися між собою за можливість захопити торгівлю з Індією і розбагатіти на цьому. Знаменитий мореплавець Христофор Колумб, обіцяв Іспанії привезти прянощі та інші цінності з Індії. Але привіз зовсім не те, що обіцяв. Можливо – це і послужило побічно до відкриття відомого тепер материка – Америка.

У ті далекі для нас часи, цінність чорного перцю була настільки велика, що деякі міста і народи розплачувалися ним замість грошей. Бувало, на одну чашку ваг клали прянощі, а на іншу – золото, така була ціна. І шафка з прянощами на кухні вважався справжнім багатством, шановного гостя годували виключно дуже гостро приправленими стравами.

Пряні трави дуже корисні для здоров’я, так як це більшість фітонциди, які вбивають не тільки мікроби, але і грибки (цибуля, часник, хрін). І як уже говорилося, вони надають нові смакові відчуття звичним блюдом.