Які салати приготувати до свята?

Салат «Олів’є», як довго правил він серед салатів на наших застіллях? У роки, коли з грошима, прямо скажемо, було дуже туго і зібрати святковий стіл старалися з мінімальними фінансовими витратами, на Новий Рік обов’язково знаходилися кошти і купувалися продукти для приготування того самого салату з французьким ім’ям і російською душею. Але в міру того, як зростав наш достаток, Олів’є стали готувати не тільки для новорічного столу, але і на інші свята, дні народження, а потім і зовсім в будні – просто так, щоб поїсти. І тут, як водиться, навіть чорна ікра може приїстися, що вже говорити про салат. Сьогодні багато включають його в святкове меню, швидше як данина традиції, яка склалася, а хтось і зовсім перестав готувати навіть на той же Новий Рік, говорячи або, що набрид, або, що «ми його не їмо» (хоча років вісім – десять назад ще як всі їли). Звичайно, і моя родина не стала винятком, А в цьому році захотілося здивувати домочадців чим-небудь зовсім новим, що ще ніхто не готував, тобто – самої придумати салати.

Отже, перший рецепт – салат «Новорічний легкий». Таку назву невипадково, так як більшість святкових страв, заправлених майонезом, вельми важко позначається як на фігурі, так і на роботі нашого організму в цілому. Тому салат було вирішено зробити без додавання майонезу. Першою справою необхідно приготувати м’ясо – грамів 200-300 відвареного філе буде цілком достатньо. Мені, наприклад, вистачило одного стегенця від м’ясного курчати, вирощеного в особистому подвір’ї, але можна використовувати і будь-яке інше – все залежить від ваших пристрастей і наявного продукту. Власне приготування починаємо з капусти, яка становитиме основу нашого салату. 300 – 400 грамів самої звичайної капусти ріжемо соломкою такого розміру, який особисто Вам більше до душі. Щоб капуста пустила сік і стала м’якшою, злегка її обминали. Далі зварене і остигле м’ясо нарізаємо знову ж кому, як подобається: можна кубиками, а можна і тій же соломкою. Ще додаємо в салат 100 – 150 грам порізаного чорносливу і зерна приблизно третій частині граната. Чорнослив додасть якусь м’якість і солодкуватий смак, а зерна граната стануть прекрасним барвистим акцентом страви і приємним кисло-солодким доповненням.
Останній штрих – порізана тонкими півкільцями (або дрібніші) невелика цибулина. Заправляємо оливковою олією, яке додасть свою унікальну ноту. Увага (!), Солити салат треба вкрай обережно, адже капуста сама по собі задає певний тон, тому зайва щіпка може все зіпсувати. Ось власне і все, можливо, важкувато склад, але на своєму прикладі переконалася, що воно того варто – і смачно, і поживно, і з вітамінами (ті ж гранат і капуста), а, головне, немає болісної тяжкості в шлунку і докорів сумління .



Другий салат є повною протилежністю першого рецепта, так як містить і майонез, і яйця, і варену картоплю, але все по порядку. Його родзинка – обсмажені гриби і кальмари. Якщо кальмар досить великий, то вистачить 2 – 3 тушок, якщо дрібний, то 4 – 5. Кальмара очистити (робиться це досить легко – просто знімається плівка з обох сторін), промити, відварити і обсмажити на будь-якому рослинному маслі (якщо на соняшниковій, то краще брати рафіновану, щоб масло не перебивало смак готового салату). При варінні опускаємо тушки в підсолену добре киплячу воду і варимо хвилинки 3 – 4. Кальмарів варять саме таким способом тому що, якщо просто поставити їх варитися, заливши холодною водою, то замість ніжного делікатесу отримаємо жорстке варене халяву. Остиглі і що стекла тушки для обсмажування порізати дрібною соломкою і злегка підрум’янити. Гриби (я купувала 300 – 400 гр. Печериць) промити, порізати і обсмажити. А далі все цілком звично: по 4 – 5 відварних середніх картоплини і стільки ж варених яєць, одна відварена морквина, цибулина середнього розміру, банка консервованої квасолі (я брала червону), огірочок (мені більше подобається з консервованим), сіль і майонез. За принципом приготування той же Олів’є, тільки склад трохи складніше, і на смак дуже ніжний виходить салатик. І ще трохи про Олів’є: не так давно придумала цікаву заміну горошку – варена сочевиця, дуже нагадує по смаку цей інгредієнт і навіть дещо краще. Готується вона просто: крупу промити, замочити на пару-трійку годин, потім відварити і на друшляк, щоб стекла і охолола. За свій «винахід» отримала від домашніх тільки захоплення, а мама взагалі сказала, що так смачніше, ніж звичний рецепт.

На завершення хотілося б ще раз нагадати: якщо Ваш стіл рясніє калорійними і важкими стравами, не поскупилася на фрукти. Дуже гарні цитрусові і, звичайно, ананас, адже не дарма князі да бояри заїдали смажених рябчиків цими соковитими заморськими плодами.

Приємного Вам апетиту!