Які сорти чаю існують?

Чаювання – одна з найулюбленіших процедур-посиденьок більшості людей на нашій планеті. У Китаї та в Індії, на батьківщині чаю, існують цілі церемонії пиття цього чудового напою. Варто сказати, що чай люблять і цінують не тільки на його батьківщині – в азіатських країнах, але і в країнах Європи він займає почесне і гідне місце. Великобританія – країна, де кожен житель починає свій день традиційно з чашечки чаю з молоком.

Важко уявити і росіянина, який взагалі не п’є чаю. Чай ми п’ємо часто і завжди в більшу залюбки. Заварюємо чайник або кладемо пакетик в кухоль і з задоволенням попиваємо з неї чай. Цим і обмежується наше ставлення до чайного напою. А шкода. Адже знання про різноманітність сортів чаю, їх правильного заварювання, настоювання і грамотного пиття напою, дозволять нам відкрити чай з зовсім іншого боку, що дасть можливість кожному з нас насолодитися дійсним смаком чаю будь-якого сорту.

Отже, які ж сорти чаю існують?

Світова класифікація поділяє чай на вісім сортів: чорний, зелений, білий, червоний, синій, жовтий, ароматизований і «нечайно» чай. Кожен з сортів може різнитися за видами. Варто відзначити, що колір чаю залежить від ступеня окислення ферментами його листя перед остаточною сушкою.

Чорний чай – найпоширеніший у світі. Він буває листовий, гранульований, порошковий і пресований. Листовий розділяється за величиною чайного листа: на крупнолистовий і середньолистовий. Гранульований має вигляд гранул або дрібного драже, це дрібно скорочення листочки чаю. Порошковий чай – найпопулярніший у використанні в офісах, це чай в пакетиках. А пресований – чай спресований в особливу форму, наприклад, у цеглинка, плитку або навіть в круглу таблетку. Ступінь окислення листів чорного чаю максимальна в порівнянні з іншими сортами, її значення становить 80%.

Зелений чай. По-моєму, це самий смачний чай, який краще за всіх сортів дозволяє відчути всі найтонші нотки чаю. Його видів безліч. Розрізняють чай слабоскрученний або «чай-унчі», сільноскрученний у вигляді кульок або лусок (скручування проводиться по поперечної осі листя), а також сільноскрученний чай, чаїнки якого мають вигляд довгих паличок, які закручені по спіралі (скручений по поздовжній осі). Ступінь окислення листя зеленого чаю – від 3 до 12%. Іноді листя цього чаю не окислюються взагалі.

Білий чай – це чай з дуже молодих листочків і нераспустившихся нирок чайного куща. Ці нирки ще називають «типсами». Незважаючи на свою назву, в сухому вигляді він має не білий колір, а світло-жовтий. Листя його маленькі, тому вони не піддаються скручуванню. Взагалі, цей чай проходить самий мінімум стадій обробки. Але при цьому все одно має ступінь окислення – 12%. При заварюванні дає квітковий аромат, солодкий смак та приємну ноту післясмаку.

Жовтий чай – це чай елітний, і раніше вироблявся тільки для імператорів в Китаї. Його навіть забороняли до вивозу з цієї країни. Називається він «хуан-ча». Перед сушінням такий чай проходить процедуру закритого томління. Потім його окисляють приблизно на 3-12%.

Синій чай – чай «улун», іноді в Китаї його називають «бірюзовим». Всі види синього чаю мають специфічний пряний, трохи гіркий смак, який відразу виділяє ці чаї серед інших сортів чаю. Листя цього чаю окислюють на 30-70%. Ця процедура займає приблизно три дні.

Червоний чай – чи чай «оолонг». Цей чай так зване «середня ланка» між чаєм чорним (повністю ферментованим) і зеленим чаєм (неферментований). Окислення листя проводиться кілька днів, також як і у синього чаю. Показник окислення тримається в діапазоні – 30-60%.

Ароматизований чай – це такий чай, в який додається ароматична добавка. Ароматизація може проводиться трьома способами: натуральними екстрактами, синтетичними елементами і натуральними добавками.

І, нарешті, останній сорт чаю – так званий «нечайно» чай. Сюди відносять чаї, які зроблені не з листя чайного дерева. Наприклад, трав’яні чаї або чай каркаде. Хоча такі чаї не є «справжніми» чаями, проте вони володіють усіма функціональними властивостями чаю, тому і були прирівняні до чаю, і, відповідно, підрозділені в окремий сорт.

Якщо зважитеся продегустувати всі сорти чаю, враховуйте, що чорний чай заварюють при температурі від 90 градусів і вище, зелений, білий, жовтий – при температурі не вище 80 градусів, синій – від 80 до 90, червоний – 90 градусів і вище.
Ароматизований чай – в залежності від складу, приблизно 90 -100 градусів. Те ж стосується і «нечайно» сорти.