Які властивості чаю?

Чай, якщо вірити китайській легенді – найдавніший напій. У 2737-2697 роках до нової ери в Китаї правив імператор Шен Нанг. Він був рідкісним знавцем природи і навіть – прабатьком сільського господарства. Його хобі були подорожі і вивчення властивостей рослин. Одним з головних принципів його життя було суворе дотримання гігієнічних правил, в яких би умовах він не виявлявся: гігієна – перш за все. Тому й пив він завжди і скрізь тільки кип’ячену воду. І ось одного разу, в одному зі своїх походів, очікуючи в тіні великого дерева, поки закипить вода на багатті, він не помітив, як у казанок потрапили кілька листів з цього самого дерева. Прокіп якийсь час з цими листами, вода набула жовтуватий відтінок і досить приємний смак. Спробувавши цю воду, імператор відчув прилив сил і бадьорості, і зміг продовжити свою подорож значно раніше, ніж припускав.

Ви, звичайно, вже здогадалися, що дерево виявилося чайним. Таким чином, був відкритий чайний напій. Але, імператор на цьому не зупинився, він адже любив вивчати властивості рослин. Ось і давайте з вами подивимося, до яких же висновків прийшов давній китайський імператор, і чи підтверджують це сучасні вчені.

Імператор з’ясував на власному досвіді, що після чарівного напою в нього пропала сонливість, піднявся настрій, і він відчув прилив сил. Все це відбувається в організмі завдяки впливу речовин, які знаходяться в чайному листочку.

Але не тільки на це здатний чайний лист, сучасні вчені виявили наступні властивості, цього унікального напою:

- Чай здатний захистити серцево-судинну систему людини від багатьох захворювань;

- Чай помітно знижує рівень холестерину в організмі, а отже, допомагає позбавитися від зайвої ваги;

- Чай, оскільки він містить у собі антиоксиданти, так само є чудовим профілактичним засобом від багатьох захворювань, таких як гастрит, мігрень, депресія і навіть, деякі види ракових пухлин.

Одразу ж виникає питання, так може це і є панацея від усіх хвороб, так довго шукана людством? Не зовсім.

Справа в тому, що видів чаю існує багато. Давайте розберемо найвідоміші нам і популярні серед європейців види – чорний чай, зелений, білий, червоний і трав’яний.

Може хтось здивується, дізнавшись, що перші три види чаю – це листя з одного і того ж дерева, а відрізняються вони методом збору і подальшою обробкою.

Чорний чай: здатний надавати бадьорості і тонізувати нервову систему, знижує ризик розвитку раку грудей, кишечника та шлунка, успішно бореться із зайвою вагою, підвищує і зміцнює імунітет, знижує вірогідність закупорки судин, вбиває хвороботворні мікроби, які викликають захворювання шкіри, запобігає запальним процесам.

Зелений чай ще більш корисний, тому що це листя, зібрані з дерева, і не піддаються ніякій обробці, ні механічної, ні хімічної. Листя зеленого чаю просто висушуються і скручуються. Тому в зеленому чаї зовсім немає калорій і жиру. Більше того, саме зелений чай стоїть на першому місці за кількістю натуральних антиоксидантів. Крім всіх властивостей чорного чаю, зелений ще володіє унікальною властивістю зміцнювати і захищати від руйнувань наші зуби, запобігати кровоточивість ясен, знижувати в крові рівень цукру, знижувати тиск і покращувати загальний стан організму.

Білий чай – найдорожчий і не менш унікальний. Пояснюється це тим, що виробляється він з самих ніжних молодих листочків, які взагалі не проходять стадії ферментації.
Білий чай містить в собі ще більше корисних мікроелементів і речовин, ніж зелений.

Червоний чай, як і чорний спочатку піддається Зав’ялення, його роблять в’ялим, а потім ферментують. Червоний чай має здатність готувати матку до пологів. Англійські вчені стверджують, що жінки, які п’ю в останній місяць вагітності по три чашки на день червоного чаю, народжують легше і з набагато меншими болями.

Трав’яний чай є в цілому не тільки профілактичним, але лікарським препаратом. Тому захоплення трав’яними чаями подібно самолікування, яке може виробляти зворотний ефект. Без чітких знань і консультацій фахівців не варто сильно захоплюватися трав’яними напоями.

А наостанок, хочеться дати одну дуже важливу пораду: якщо ви дорожите своїм здоров’ям і життям, ні за яких обставин не пийте чай, який заварений вже більше тридцяти хвилин. Особливо чорний. Несвіжа заварка – це міна уповільненої дії, яку ви добровільно закладаєте в себе.

P.S. І ще одна унікальна властивість чаю, яке взагалі ні в одному науковому дослідженні не описано: чай здатний об’єднувати людей, абсолютно різних між собою, а в історії, навіть є випадки, коли саме чай грав миротворчу роль між двома ворогуючими сторонами! Але, це вже зовсім інша історія і тема.

Приємного вам чаювання!