Які вони, фруктові« волосся »? Що за фрукт - рамбутан?

Рамбутан – це тропічний екзотичний фрукт, який має досить незвичний вигляд. Саме слово «рамбутан» в перекладі з малазійського означає «волосся». Так які ж вони, ці фруктові «волосся»?

Рамбутан є тропічним фруктом з сімейства сапіндових. Плоди рамбутана зазвичай розміром з волоський горіх і ростуть гронами. Найменша гроно містить у собі до 30 плодів. Рамбутан іноді ще називають «волохатим фруктом». Шкірка плоду найчастіше буває червоного кольору, а ось волоски на шкірці – коричневі або зелені. Довжина волосків може досягати п’яти сантиметрів.
У 18 столітті король Тайланду Рама Другий, навіть склав оду про рамбутан, яка починалася такою рядком: «Зовнішній вигляд його жахливий, але всередині цей фрукт прекрасний». Ось вже дійсно можна сказати, що зовнішність рамбутана може ввести в оману кого завгодно.

В Тайланді рамбутан один з найпопулярніших фруктів. У цій країні вирощують декілька видів рамбутана. Rongrian – це досить великий рамбутан, шкірка його має червонуватий відтінок, «зачіска» зазвичай зелена, а м’якоть – біла і неймовірно солодка. Другий вид рамбутана – Si chomphu. Шкірочка і волоски у цього різновиду рамбутана рожеві, м’якоть ж має досить кислуватий смак. Що цікаво, в волоски рамбутана дуже люблять залазити мурахи. Тому, перед тим, як спробувати плід на смак, його потрібно ретельно витрусити.

Що корисного містять в собі плоди рамбутана? Вуглеводи, кальцій, протеїн, вітамін С, нікотинову кислоту, залізо. В Тайланді вважається, що цей фрукт потрібно вживати щодня ослабленим і хворим людям, так як він відмінно очищає весь організм від шкідливих речовин.

Рамбутан можна їсти як у консервованому, так і в свіжому вигляді. Найчастіше рамбутан є неодмінною інгредієнтом тропічних фруктових салатів, в які додають коньяк або лікер. Хороший рамбутан і як гарнір до м’ясних страв. Підійде рамбутан і в якості начинки для пиріжків. Так само з нього роблять джеми, компоти і соки. А ще рамбутан – найголовніший атрибут тайського морозива. Але перед тим як подавати рамбутан до столу, його потрібно очистити і охолодити.

Перш за все, рамбутан потрібно «поголити». У стиглого рамбутана волоски не повинні бути злиплими. Це говорить про те, що фрукт вже перезріло і втратив всю свою свіжість. Рамбутан розрізають посередині і по колу, обережно знімаючи верхню частину шкірки. М’якоть потрібно їсти дуже обережно, інакше ви можете відкусити досить м’яку кісточку плоду. В Тайланді рамбутаном найкраще насолоджуватися з травня по вересень, а рамбутан з Латинської Америки буде найсолодшим взимку.

Є в Тайланді і свято, який присвячений рамбутану. Перше дерево рамбутана було посаджено малазійським робочим, який приїхав в країну для того, щоб видобувати золото. Кісточки від привезеного з собою рамбутана він заради жарту посадив у землю і незабаром забув про це. А через кілька місяців і сам поїхав додому. Але сталося так, що на тому місці, де були посаджені кісточки, жителі села вирішили побудувати школу. От тільки шкода їм було спилювати такі красиві дерева з такими незвичайними фруктами. Школу побудували прямо під деревами рамбутана, і з тих пір весь Тайланд щорічно відзначає День шкільного рамбутана.