Які вони, тропічні зірки? (факти про Карамболь)

Карамбола – єдине екзотичну рослину, яке в незрілому вигляді є овочем, а в зрілому – фруктом. Зростає карамбола в Індії, Індонезії, В’єтнамі, Китаї і у Флориді. По – іншому Карамболь називають ще «старфруктом». Ця назва з’явилася завдяки тому, що якщо цей плід розрізати, то він буде виглядати як п’ятикутна зірка. Так яка ж вона, ця п’ятикутна фруктова зірка?

В Індії та у Флориді карамбола є деревом, яке вирощують в домашніх умовах. Дереву для гарного росту не потрібно багато світла, але потрібно дуже багато вологи. Плоди карамболи виглядають дуже красиво. Зазвичай вони яскраво – жовтого або золотистого кольору. Величина їх від курячого яйця до великого апельсина. Вага зрілого плода досягає двохсот грам. За формою ці плоди нагадують овал, на якому розташовано п’ять «ребер», які при розрізанні фрукта нагадують п’ятикутну зірку. Зріла карамбола м’ясиста і дуже соковита, а за смаком нагадує сливу. Але є і така карамбола, яка за своїм смаком нагадує смак стручкового зеленого гороху. А деякі плоди настільки кислі, що їх вважають за краще не збирати. Є своя особливість і у листя карамболи: при дотику ці листочки згортаються в трубочку. Те ж саме з ними відбувається і тоді, коли настає ніч.

Незрілу Карамболь солять і маринують, з неї готують соки, салати, повидло, соуси. У В’єтнамі дуже популярний безалкогольний коктейль з карамболи, а в Індії карамбола – це всього лише прикраса всіляких страв. У плодах карамболи дуже багато вітаміну С (більше ніж у лимоні), кальцій, магній і фосфор. Так само, плоди карамболи містять невелику кількість щавельной кислоти, яка зраджує їм невелику кислинку. Але саме через вміст у Карамболь щавельной кислоти, ці плоди не рекомендується вживати в їжу тим людям, які страждають захворюваннями шлунка та нирок.

Зрілі плоди карамболи – відмінний засіб для того, щоб втамувати спрагу. З – за великого вмісту калію, карамболь рекомендується вживати людям з підвищеним тиском, а з-за своєї низької калорійності (34 калорії на 100 грам) фрукт безбоязно можуть вживати в їжу люди, які дотримуються низькокалорійних дієт.

Народні цілителі Індії використовують Карамболь як найкращий засіб при авітамінозі. Адже містяться в плодах вітаміни – аскорбінова і пантотенова кислоти, тіамін, рибофлавін відмінно засвоюються організмом, наповнюючи його енергією і здоров’ям. А от у Китаї карамбола вважається найкращим засобом при похмільного синдрому. На Шрі-Ланці жителі за допомогою карамболи виводять плями на одязі, а так само полірують нею вироби з міді та латуні.

Карамболь легко можна виростити і в домашніх умовах. Насіннячко від зрілого плода потрібно посадити в квітковий горщик із землею. І вже через три тижні можна побачити дуже ніжні і крихітні паростки, доглядати за якими не складе великої праці. Для цього достатньо уберігати рослину від прямих сонячних променів, частіше виносити на свіже повітря і помірно поливати. Карамбола росте досить швидко, тому щорічно варто пересаджувати рослину в більший квітковий горщик. І вже через три – чотири роки ваша карамбола порадує вас своїм яскравим цвітінням, а можливо, навіть і плодами.