Який кави найміцніший?

Вид кави рістретто по праву вважається самим міцним. Рецепт приготування рістретто практично нічим не відрізняється від приготування еспрессо, не рахуючи деяких нюансів. Зокрема, закладається рістретто, також як і еспрессо в кількості 11 грам на порцію, але з меншою кількістю води. На батьківщині цінителів кави, в Італії, людина, що замовляє рістретто розцінюється як щирий цінитель кави і незмінно користується якимсь повагою у бариста.

Чіткого визначення терміна «ристретто» ніхто вам не дасть. Тим не менше всі вони, як правило, вірні. Часто рістретто називають подвійним еспресо (маючи на увазі, звичайно ж, міцність напою), беручи до уваги кількість кавової порції, рістретто часто називають і полуеспрессо. Ще рістретто називають Корто, лайтіреллі, шот або шранк. Багато хто помилково вважає, що рістретто володіє великою кількістю кофеїну, насправді це далеко не так. На практиці виходить так, що в перші 15 секунд екстракції кави в рістретто потрапляють тільки ефірні масла, що містяться в кавових зернах, які створюють неповторний аромат і смак напою. У теж час активна речовина зерен – кофеїн – починає виділятися в напій набагато пізніше. А з урахуванням того, що час екстракції рістретто в кілька разів менше, ніж еспрессо, відповідно, і вміст кофеїну в ньому в кілька разів менше.

Найбільшу популярність цей вид кави придбав в Італії, дуже багато хто вважає цю країну родоначальницею рістретто. Італійський переклад рістретто звучить як «густий, міцний». Незважаючи на маленьке вміст кофеїну, рістретто вважається самим підбадьорливим видом кави. Порція рістретто в два рази менше, ніж порція еспресо. Тому розрахована вона, як мінімум на два ковтки, і п’ють її, як правило, прямо біля барної стійки. Поєднувати рістретто з цукром, вершками або якимись солодощами вважається поганим тоном, тому що додаткові смаки перебивають благородний, нічим не іспорчнний смак і аромат міцної кави.

Рістретто, як і еспресо, готується в кавоварка під тиском близько 9 Бар. Як вже говорилося раніше, кількість води, необхідне для приготування ристретто, в два раз менше, ніж для іншого виду кави (15 мл), в той час як закладка кави складає 11 гр, а час протоки кави – 15 секунд. Зерна кави для рістретто дрібно смаливают, але потрібно стежити, щоб помол був не надто дрібним, не до пилу. В іншому випадку кавова пилюка може забити фільтр кавомашини, внаслідок чого збільшиться час екстракції, що може призвести до спотворення смаку та аромату кави.

Процес приготування рістретто може бути значно полегшений. Досягається це у зв’язку з тим, що останнім часом з’явилася велика кількість сучасних кавомашин, здатних автоматично міняти фортецю кави, видаючи в кінцевому результаті еспрессо, рістретто або американо.

Подають рістретто в маленькій чашці без ручки або в чашці для еспресо. Пити рістретто прийнято разом з холодною водою. Спочатку, перед ковтком кави, необхідно зробити кілька ковтків холодної питної води. Робити це потрібно для того, щоб промити ротову порожнину від сторонніх смаків. До того глотки води перед ковтками каву дозволяють кожного разу насолоджуватися смаком напою знову і знову. Але подібний спосіб вживання кави має один важливий недолік – поєднання холодного і гарячого негативно позначається на якості зубної емалі. Звичайно, проблеми будуть у тих любителів рістретто, які вживають подібний «коктейль» кілька разів в день. Але в даному випадку втрачається той момент неповторного насолоди від улюбленого напою.