Який найпростіший рецепт здобного пирога?

Завантажити в mp3

Слухати інші подкасти
Який найпростіший рецепт здобного пирога?

У Росії прийнято пекти пироги. Рідкісна господиня не вміла це робити в старовину. Пекла їх і моя бабуся. Зазвичай це відбувалося по святах. День народження будь-якого з членів сім’ї теж відзначався частуванням з пирогів.

Бабуся ставила тісто в тепле місце, там воно підходило. Потім наша кулінарша додавала в нього здобу, і знову прибирала в тепле місце. Після всього цього ми, діти, чекали, коли нам дадуть по шматочку “їстівного пластиліну”. А тут вже кожен давав волю своїй фантазії. Наші “пироги” ставили в російську піч разом зі справжніми, і ми потім із задоволенням їх з’їдали.

А які чудові пироги виходили у бабусі! Товста ватрушка з сиром. Їли її гарячу, зі сметаною (хоча і без сметани це була смакота; сир – то був справжній, домашній). Солодкі відкриті пироги – взимку з варенням, влітку з чорницею, брусницею (в брусницю добре додати яблука). У них найсмачніше було – перегородки. Це ті джгутики тіста, які викладають зверху на начинку.

Мама любила пироги з капустою. Від них ішов який – то особливий запах, і їли їх теж гарячими. Нарізали шматками, складали у велику тарілку і поливали топленим салом. Бруднилися, коли їли, але це було так смачно! На другий день пироги розпарювали в грубці, щоб повторити вчорашнє бенкет.

Папа не їв солодкі пироги. Найбільше він любив рибник (сам ловив рибу, жили ми на великій річці). Самий смачний пиріг виходив з солодкого жирного ляща. Або із судака. Бабуся варила картоплю, товкла її. Смажила цибулю. Змішувала цибулю з картоплею, охолоджувала і викладала на нижній шар тіста. Зверху поміщалися шматки просоленої заздалегідь (потім промитої) риби. Закривалося другим листом тесту. Обов’язково – протикати. І коли різали цей пиріг (а різали його по горизонталі – знімали верхню кірку і відкривали весь вміст), найсмачнішою (крім риби) була нижня кірка з картоплею і цибулею, просочена рибним соком.

Як зараз пишуть: «Не намагайтеся повторити!» Врахуйте, що рибу треба пропекти дуже добре! Я в духовці боюся, не ризикую, російська піч зовсім інша справа.


Де – то я дізналася рецепт простого здобного пирога, спробувала і тепер так роблю завжди. Виходить дуже смачно! Це тепер мій улюблений рецепт.

Отже, для його приготування потрібно: борошно, 0,5 л молока, 250 г масла або маргарину, половина маленької пачки дріжджів (можна більше, гірше не стане), 2 -3 яйця і 2 – 3 столові ложки цукру. Підігріти молоко. Всипати цукор і покласти дріжджі. Закрити рушником і поставити в тепле місце. Після того, як ця суміш постоїть у теплі, зверху повинна утворитися «шапочка». Розтопити масло або маргарин, збити яйця, додати в тісто. Так, якщо є сметана, її можна додати. Тепер потрібно всипати борошно. Це я роблю «строго на око», просто дивлюся на консистенцію. Повинно вийти не рідке, не туге, а м’яке і пухнасте тісто. Далі найцікавіше! Ставлю його на годину в холодильник. Воно там підходить (чудеса!). Тесту виходить багато. Я іноді ділю його навпіл. Один пиріг печу відразу, а інший на наступний день. Тісто відмінно зберігається в холодильнику протягом доби.

З нього можна не тільки пекти пироги. Я печу булочки з корицею і цукром, рогалики з густим варенням. Спробуйте! Смачного!