Який овоч найбільш корисний?

Овочі складають основу в раціоні будь-якої нормальної людини. Незважаючи на те, що всього видів овочів більше сотні, давайте виділимо найбільш корисні. На планеті виростає величезна кількість овочів, але, по-перше, є такі види, які ростуть тільки на певних континентах, а по-друге, вони можуть просто не підійди вам. Для Росії і жителів Європи все ж можна зібрати декілька видів, ну а який кращий з них – вирішувати вам.

Першою нашою групою будуть зелені овочі, точніше вершки їстівних рослин, наприклад, кріп, петрушка або зелений лук. Чим вони так корисні? Візьмемо ту ж петрушку. По-перше, аромат цієї зеленої красуні не порівняти ні з чим, по-друге, в ній міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів майже всіх груп, а також достатня кількість ефірних масел.


Наступний добре знайомий нам овоч – помідор. Про смак нічого говорити не буду, тому що всі прекрасно знають, що таке трохи підсолені часточки помідора, особливо рожевих сортів. А от про властивості червоного овоча трохи повідаю. Помідори рекомендується їсти при захворюваннях серця, судин, та й взагалі – для загального тонусу. Ці зелені овочі регулюють обмінні процеси в організмі, а також просто незамінні при схудненні і проти каменів у нирках. До речі, вітаміну С в них приблизно стільки ж, як і в апельсинах! На жаль, навіть у житниці Росії – Краснодарі, де я маю честь квартирувати все своє життя, місцеві фермери досі так і не навчилися вирощувати цей продукт в нормальних обсягах!

На черзі морква. Її вистачає і на городах, і в магазинах по всій країні. Дивно, але холодильники у багатьох з нас рідко приймають цю яскраву гостю, з причини неправильного харчування господарів-профанів. Морква – це і правда маленька аптека на дому. Вона допомагає при погіршенні зору, а також при захворюваннях шлунка. Вона багата вітамінами, мінеральними солями, клітковиною. Загалом, непогано б є її частіше.

Овочевий альманах продовжує свою роботу, і честь має представити наступну учасницю – капусту. Нині покійний Поль Брегг, напевно, дивиться на мене з небес і думає: “Який хлопець хороший, навіть про капусту надряпав!”. Ми поговоримо саме про білокачанної капусті, як про найулюбленішою і поширеної у нас в країні. У капусті міститься величезна кількість клітковини. Напевно, ніхто і ніщо не вичистить ваш кишечник краще, ніж капуста, природно, якщо мова йде про чищення овочами. Також, в ній міститься солі калію, які зміцнюють всі наші м’язи. У самому качані містяться такі корисні елементи, як залізо, кальцій і магній, які оновлюють нашу кров. Ще однією цікавою особливістю є величезна кількість вітаміну С, про користь якого кожен з нас знає з дитинства.

Закінчуючи наш огляд, скажу про важливість якості овочів. Звичайно, те, що сьогодні продається в супермаркетах, назвати свіжими овочами язик не повернеться. Мені, наприклад, прикро, проживаючи в так званій, житниці Росії, купувати помідори зі смаком нічого, а також бачити морква, наприклад, в упаковці з якимось руническим шрифтом. Іноді створюється враження, що потрапляєш не в продуктовий розділ, а в магазин реквізиту.